Portugal ringte Norge umiddelbart etter avvist biogasstilbud – er «veldig bekymret»

Portugals utenriksdepartement har opprettet diplomatisk kontakt med norske myndigheter etter at selskapet Efacec ble disket fra en anbudskonkurranse på Romerike: «Dette spørsmålet kan bli enda mer sensitivt enn vi trodde».

Nedre Romerike Avløpsselskap skal bruke rundt 800 millioner kroner på å bygge et anlegg for å lage biogass av avløpsslam.
 • Eirik Billingsø Elvevold
 • Anders Fjellberg (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

E24 kunne nylig melde at Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA) har avlyst en anbudskonkurranse om å bygge nytt biogassanlegg i Lillestrøm.

Rett før jul ble det portugisiske selskapet Efacec innstilt som anbudsvinner, men 2. februar valgte NRA å diske Efacec fordi selskapets økonomi ble vurdert som for usikker.

Allerede samme dag ringte Portugals utenriksdepartement til den norske ambassaden i Lisboa, opplyser Norges utenriksdepartement (UD) til E24.

I ettertid har det vært diplomatisk kontakt frem og tilbake mellom Norge og Portugal om saken. Nå forbereder Nærings- og fiskeridepartementet et svar til portugisiske myndigheter.

Saken ble først omtalt av det portugisiske nyhetsbyrået Lusa. Portugals ambassade i Oslo har også bekreftet kontakten overfor E24.

«Veldig bekymret»

Samme dag som telefonsamtalen, 2. februar, sendte Portugals utenriksdepartement en e-post til den norske ambassaden, som E24 har fått innsyn i.

«Portugisiske myndigheter er veldig bekymret for den potensielle påvirkningen som NRAs omgjørelse kan ha på selskapets omdømme», skriver stabssjef Filipe Ramalheira ved statssekretærens kontor for internasjonalisering.

Det kongelige Utenriksdepartement i Oslo.

Ramalheira omtaler Efacec som et «økonomisk levedyktig selskap av nasjonal betydning» og påpeker at selskapet tidligere har gjort det bra i både Norge og andre nordiske land.

Stabssjefen forsikrer ambassaden om at «nivået på engasjementet til portugisiske myndigheter for Efacecs suksess er total» og at Portugal «vil ta alle nødvendige steg» for å sikre selskapets stabilitet, både finansielt og operasjonelt.

«Med portugisiske myndigheter som en av sine aksjonærer, bør det ikke stilles spørsmål ved Efacecs finansielle kapasitet til å levere på kontrakten», skriver Ramalheira.

Den norske ambassaden videresendte informasjonen til UD påfølgende dag, opplyser departementet til E24.

Portugal har eid 71,73 prosent av Efacec siden i fjor sommer. Da valgte staten å redde selskapet fra en dyp krise ved å nasjonalisere aksjene til hovedeier Isabel dos Santos, datter av Angolas tidligere president.

Isabel dos Santos, datter av Angolas tidligere president, etterforskes for tiden i en av de største globale korrupsjonssakene de siste årene, etter en dokumentlekkasje i januar 2020. Dos Santos nekter for å ha gjort noe galt.

Efacecs krise oppsto i første halvår 2020 som følge av at dos Santos ble siktet for hvitvasking og bedrageri etter korrupsjonsavsløringen «Luanda Leaks». På toppen kom effektene av coronapandemien.

Nå forsøker Portugal å selge aksjene til dos Santos videre til private investorer.

Dos Santos har avvist alle anklager, og mener hun er utsatt for politisk forfølgelse fra Angolas nye president.

«Kan bli enda mer sensitivt enn vi trodde»

5. februar fikk den norske ambassaden en ny e-post fra Portugals utenriksdepartement.

Denne gangen understreket direktør for bilaterale relasjoner, Paulo Teles da Gama, at Portugals eierskap i Efacec i seg selv var en garanti for selskapets finansielle stabilitet.

«La meg konkludere med å nevne, nok en gang, at dette er et veldig sensitivt spørsmål for vår regjering og sannsynligvis vil bli løftet på et høyere nivå. Vi vil utvilsomt fortsette denne og andre samtaler,» skriver Teles da Gama i e-posten.

E24s saker om Nedre Romerike Avløpsselskaps (NRA) avlysning av konkurransen har fått stor oppmerksomhet i portugisiske medier. Både nyhetsbyrået Lusa og økonomiavisen Jornal de Negócios har fulgt saken tett.

Jornal de Negócios har blant annet publisert en kommentar med tittelen «Den norske fornærmelsen», der redaktør Celso Filipe argumenterer for at NRAs avvisning av Efacec er «en fornærmelse mot den portugisiske staten og bør behandles som sådan».

«Valget til NRA, i tillegg til å være forkastelig, etterlater et dypt spor av mistenksomhet og utgjør en fornærmelse mot den portugisiske statens verdighet i egenskap av Efacecs hovedaksjonær, som må kommuniseres gjennom diplomatiske kanaler. Efacec har allerede kunngjort at de vil bestride NRAs avgjørelse. Vi trenger nå å høre regjeringens stemme,» skrev Filipe mandag 22. februar.

Den 23. februar sendte direktør Teles da Gama nok en e-post til den norske ambassaden. Der viste han til Filipes kommentar og spørsmål fra portugisiske journalister til Portugals utenriksminister, som har «skapt noe irritasjon».

Les også

Bakgrunn: Ville at Portugal skulle garantere for norsk kloakk-klimaprosjekt

Portugals utenriksminister Augusto Santos Silva skal ha fått spørsmål fra portugisiske journalister om NRAs diskvalifisering av Efacec.

«Uheldigvis er jeg redd for at dette spørsmålet kan bli enda mer sensitivt enn vi trodde i starten», skriver Teles da Gama.

Den norske ambassaden har orientert Portugals utenriksdepartement om muligheten til å klage inn NRAs avgjørelse til Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA).

UD ikke har ikke kontaktet NRA

Norsk UD opplyser at de har ikke vært i kontakt med NRA om saken, noe NRA-sjef Thomes Trømborg bekrefter i en e-post til E24.

Hva tenker du om at avlysningen av en konkurranse på Romerike har blitt tatt opp på diplomatisk nivå?

– NRA kan ikke forholde seg til annet enn regelverket for offentlige anskaffelser, skriver Trømborg i e-posten.

Magne Kalstad, styreleder i NRA, har ingen kommentarer til saken.

Efacec hevder at de har fått kontroll på den økonomiske situasjonen og har «mer enn nok ressurser» til å bygge biogassanlegget. De stiller seg uforstående til at NRA avviste dem fra anbudskonkurransen, og vurderer «alle tilgjengelige rettslige skritt».

NRA, derimot, mener at konklusjonen om Efacecs økonomi var klar basert på dokumentasjon for regnskapsåret 2019 og første halvår 2020.

Ifølge NRA vil det bli avholdt en ny anbudskonkurranse for biogassanlegget, men det er ikke klart når det skjer eller i hvilken form. Nå utredes «ulike tekniske alternativer».

Les også

Anbudsdrama på Romerike: Trakk i nødbremsen et halvår etter krise ble kjent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Biogass
 2. Portugal
 3. Utenriksdepartementet (UD)
 4. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA)
 5. Lisboa
 6. Angola

Flere artikler

 1. Ville at Portugal skulle garantere for norsk kloakk-klimaprosjekt

 2. Avløpsselskap vant frem i klagesak om 200-millionerskontrakt

 3. Hevder kontrakt på 200 millioner ble avlyst på grunn av «kalde føtter»

 4. Innrømmer regelbrudd i anbudsdrama på Romerike

 5. Millionkontrakt skulle signeres «rett over nyttår». Nå avlyses konkurransen