Siri Øverland Eriksen

Kunstboom i tom sal

Det er ingen koronakrise hos kunsthandlerne. Budgiverne er blitt flere, og budene er blitt høyere. – Det er bedre å kjøpe kunst enn å sette pengene i banken, mener erfaren kjøper.

  • Arnfinn Mauren - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Tirsdag kveld noterte Blomqvist i Oslo nok et rekordsalg. Etter intens budgiving mellom flere budgivere, fikk Nasjonalmuseet tilslaget på Hans Fredrik Gudes landskapsbilde.

Museet måtte ut med 4,1 millioner kroner for å sikre seg maleriet fra 1848.

Det var langt over prisantydningen og ett av de høyeste tilslagene som noensinne er oppnådd for et Gude-maleri. Andre objekter oppnådde også høye priser, og prisnivået har fått kunstmarkedet til å trekke sammenligninger til kunstboomen på 1980-tallet.

– Det har vært god stigning i markedet i lang tid, men det har tatt av under koronapandemien, opplyser kommunikasjonssjef Andrea Forsberg hos Blomqvist.

I fjor omsatte auksjonshuset for 240 millioner kroner. Det er 30 prosent mer enn året før. Det legges inn flere bud pr. objekt, og verdien på de samlede budene lå i fjor over 40 prosent høyere enn året før.

– Vi får nye kunder hele tiden. Det kommer flere yngre kjøpere til og flere kjøpere fra områder utenfor Oslo, forteller Forsberg.

Les på E24+

Hva kan et maleri til 92 millioner dollar fortelle om det nye prisnivået i kunstmarkedet?

Auksjonshusene har investert i innspillingsutstyr for å kunne overføre auksjoner på nettet. Slik ser det ut under en klassisk auksjon i lokalene til Blomqvist på Fornebu. Auksjonarius Elisabeth Forsberg leder det hele, mens medarbeidere kommuniserer med budgivere via telefon.

Siri Øverland Eriksen

Streamer klassiske auksjoner – når flere

Flere auksjonshus i Oslo opplever det samme som Blomqvist. Christiania Auksjoner hadde en omsetningsvekst på 10 prosent i fjor, mens Grev Wedels plass Auksjoner kunne notere en økning på 40 prosent.

– Det mangler ikke på kjøpere. Det er litt tyngre å få tak i selgere og objekter, sier auksjonarius Hans R. Elgheim hos sistnevnte.

Tallene står i sterk kontrast til de tomme auksjonslokalene. Der har det ikke sittet en eneste budgiver det siste året.

Streaming av auksjoner har skapt nye arbeidsoppgaver hos auksjonsfirmaene. Thomas Midthjell (t.v.), Håvard Storvestre og Trond Andersen styrer teknikken hos Blomqvist.

Siri Øverland Eriksen

Men alternativene har vært en suksess. De ordinære nettauksjonene pågår kontinuerlig og har gjort det i over 15 år. Men også den siste nyvinningen har slått godt an: Streaming av klassiske auksjoner på nett med mulighet for budgivning via nettoverføringen.

– Dette var på trappene da koronaen kom, men vi fremskyndet det i fjor. Det har ført til at langt flere kan følge auksjonene, forteller daglig leder Anett Kallestad hos Christiania Auksjoner.

Fortsatt kan kundene levere inn forhåndsbud og bud over telefon, men interessen for «online bidding» er økende. Under Blomqvists auksjon tirsdag var rundt 100 kjøpere registrert for å kunne gi bud via nettet.

Det kom inn totalt 485 bud på denne måten. Men hvem som helst kan følge overføringen. Blomqvist anslår at ca. 1500 gjorde det tirsdag kveld.

Les på E24+

Slik kan kunst motivere på jobb

Pandemien har gitt kunsten en fordel

Det er trolig ikke bare lettere tilgang til auksjonene som har bidratt til å øke salget. Auksjonshusene har merket hvordan pengebruken blant deres kunder har endret seg, ifølge Andrea Forsberg.

– Det virker som om det er litt mer penger å bruke. De har ikke reist, og de går ikke på restaurant.

– Kan det være at selve opplevelsen trekker også?

– Ja, det tror jeg. Mange synes det er spennende med auksjoner. Jeg har inntrykk av at en del setter seg ned og følger auksjonen fordi de synes det er gøy.

– Nyter dere godt av gjenbrukstrenden?

– Vi bruker ikke det begrepet, men vi registrerer at folk er bevisste på å kjøpe unike ting. Interiørtrendene har også endret seg. Mange ønsker en miks av nytt og gammelt.

Logistikken er litt annerledes under auksjoner som bare streames på nett. Men noe er likt. Christine Bruu (t.v.) og Rebecca Delegacz sørger for at kunstverkene blir vist frem.

Siri Øverland Eriksen

Heller kunst på veggen enn penger i banken

Hjemme hos Geir Rotevatn (65) er det meste av eldre årgang. Som 25-åring gikk han på sin første kunstauksjon i Oslo i 1980. Siden har den pensjonerte læreren fra Vestlandet kjøpt over 100 kunstverk og antikviteter.

– Sammenlignet med hvordan det var før, så er jo tilgangen til objektene blitt lettere. Vi trenger ikke å dra til Oslo for å handle, sier han.

Geir Rotevatn har vært en hyppig kunde hos auksjonshusene i 40 år. Resultatet er et hjem prydet av klassiske malerier og møbler fra 1700- og 1800-tallet.

Arnfinn Mauren

Det er lite på utsiden som avslører hva eneboligen til Rotevatn inneholder. De tre stuene, kjøkkenet og ganger er dekket med malerier, porselen, sølvtøy og møbler fra 1700- og 1800-tallet.

– Når rentene i banken er så lave, kan jeg like gjerne kjøpe noe å henge på veggen, sier han.

Men selv om kunst kan være en bedre investering enn å sette pengene i banken, er det likevel ikke det som først og fremst trekker 65-åringen til auksjonene. Han beskriver det rett og slett som forbruk.

– Jeg kjøper det jeg liker og trenger i huset, og kan ikke skjønne at noen kjøper møblene sine på Ikea.

Blir «begge deler» etter koronaen

Men tross alle nettets fortreffeligheter: Både auksjonshusene og kjøpere savner stemningen i en auksjonssal. Spenningen og tempoet blir ikke det samme på nett.

– Men jeg synes likevel auksjonariene klarer å holde stemningen oppe, sier Anett Kallestad hos Christiania Auksjoner.

De som foretrekker å benke seg i salen, trenger ikke å frykte for at alt vil bli flyttet over på nett. Når koronaen er historie, kommer nok de klassiske auksjonene til å bli avholdt både i salen og på nettet.

– Vi ser frem til å kunne ha publikum i salen igjen. Det gir en unik opplevelse. I fremtiden vil vi tilby begge deler, sier Andrea Forsberg hos Blomqvist.

Utviklingen kan redusere auksjonenes rolle som en stor sosial begivenhet.

– Det er nok slutt på den tiden da vi samlet 400 mennesker under auksjoner i Gamle Logen, erkjenner Hans R. Elgheim hos Grev Wedels plass Auksjoner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Auksjon
  2. Kunst
  3. streaming
  4. auksjon

Flere artikler