Gir nye 700 millioner til reise- og uteliv
Næringsminister Iselin Nybø (V) sier regjeringen vil punge ut med 700 millioner kroner til reise- og utelivsbedrifter som restarthjelp etter gjenåpningen.
– Det er så trist, dette her, sier Nybø.
Hun går nedover Karl Johans gate – forbi den ene lukkede døren etter den andre – forbi Grand Cafe, hvor folk på en solfylt dag som denne, ville spist lunsj ved et av bordene på fortauet.
I dag er bordene borte og Oslo så coronanedstengt som det nesten er mulig.
– Jeg kommer fra Stavanger, der det tross alt for det meste har vært åpent og folk har kunnet gå på restaurant. Det har vært tøft i hele landet, men her i Oslo har det vært ekstra trist, sier hun og rister på hodet.
Hun gleder seg over at smittetallene synes å gå nedover slik at gjenåpningen i hovedstaden kan nærme seg.
– Vi ser jo hvor mye dette rammer. Flere deler av næringslivet har vært i knestående under pandemien, men reiselivet har hatt det klart vanskeligst.
Hun viser til at reiseliv er den næringen med høyest ledighet, med totalt 36.500 av de ansatte registrert som helt eller delvis ledige. Dette utgjør hver femte arbeidstager i næringen, sier Nybø.
– «Sunnere» grunnlag
Hun sier at det er en viktig årsak til at regjeringen har bestemt seg for å sette av 700 millioner kroner til en «restart reiselivspakke» – for å hjelpe reise- og utelivsbedrifter etter gjenåpningen. Det vil si at alle bedrifter i disse kategoriene kan søke om støtte.
– Satsingen vil ha fokus på langsiktig utvikling og omstilling. Reiselivet må gjenåpnes og gjenoppbygges på et «sunnere» grunnlag enn det reiselivet som stengte ned, før pandemien, sier hun.
Satsingen skal bygges på en ny reiselivsstrategi som Innovasjon Norge skal ha klar i mai.
– Hva mener du med «sunnere» grunnlag?
– Vi vil vri tiltak og støtteordninger gradvis over mot prosjekter som gir et mer bærekraftig og lønnsomt uteliv og reiseliv. Vi vil premiere de digitale og grønne løsningene i reiselivet fremover, samtidig som vi oppfordrer til økt kompetansebygging.
– Kutte matsvinn
– Kan du være konkret om digitale og grønne løsninger?
– Reisevanene våre er eksempelvis endret under pandemien, med digitale møter: Mange vil i fremtiden også bruke slike møter fremfor å sette seg på flyet til Oslo eller andre steder. Det er bra for klimaet, men gir også nye utfordringer for hoteller og andre reiselivsaktører, som vi ønsker å bidra for å hjelpe.
Hun nevner også matsvinn.
– Å kutte i matsvinn kan være et eksempel på et grønt tiltak, hvor bedrifter som er innovative, kan få økonomisk hjelp til å utvikle. Det er Innovasjon Norge som vil vurdere og avgjøre hver enkelt søknad som kommer inn.
– Det høres bra ut. Vi har masse fokus på matsvinn og skal kaste minst mulig, sier daglig leder Mikael Niklasson i Williamsburg Bab og Beer, den eneste nedstengte restauranten på Karl Johan hvor det var folk da vi spankulerte gatelangs ned næringsministeren.
– Sprø?
Niklasson viser oss rundt i en stor og helt ny restaurant.
– Er du sprø eller optimist, spør næringsministeren lattermildt og peker ut på de tomme gatene.
– Vi er eid av Olav Thon, så vi kapital i ryggen, ler han.
– Men å vente månedsvis uten å få åpne er ikke noe gøy. Vi venter spent på hva som kommer fremover. Vi er avhengige av turister, sier Niklasson.
Utenlandske arbeidere kommer ikke inn i Norge: – Norske ansatte vil bli permittert
Han sier de begynte å planlegge og bygge i august.
– Vi var klar for åpning 1. januar, men det gikk jo ikke.
– Har dere ansatt folk?
– Ja, vi har folkene klare. Rundt ti til oppstart. Ved full drift blir det rundt 25 ansatte.
Her er viktige ordninger bransjen har fått under epidemien:
Han sier de er klare til å starte opp med en meters regel og halv drift og utfordrer Nybø på vegne av mange i bransjen som sliter.
– Strafferenten hvis du sliter med å betale innbetalt skatt er åtte prosent. Det fremstår som urimelig mye med det rentenivået vi har i dag.
– Forteller hvor alvorlig situasjonen er
Næringsministeren nikker. Hun sier at de har utsatt frist for tilbakebetaling til 31. oktober og at hun skal ta med hans innspill.
– Jeg vet hvor mange som sliter, sier hun, seneste dokumentert gjennom NHO Reiselivs medlemsundersøkelse fra uken etter påske, hvor 600 reiselivsbedrifter oppga sin coronastatus:
- 6 av 10 reiselivsbedrifter har mistet mer enn 75 prosent av sin omsetning, sammenlignet med i en normalsituasjon.
- 3 av 4 reiselivsbedrifter har permittert ansatte. 46 prosent har permittert mer enn 75 prosent av staben.
- Andelen som sier de sliter med å betale regningene, har gått opp fra 38 prosent i februar til 45 prosent i april. Fire av ti frykter konkurs.
– Det bare forteller hvor alvorlig situasjonen er. Vi har stilt opp med en rekke avhjelpende ordninger. Vi prioriterer «Restart reiselivspakken» som et «ut av pandemien»-tiltak, fordi det er denne bransjen som sliter mest, sier Nybø.
Ap ikke imponert
Aps talsperson, Åsunn Lyngedal er ikke imonert.
– Disse 700 millionene er omstillingsmidler til et kriserammet reiseliv og en del av en milliard opposisjonen presset fram i januar. Når reiselivet allerede har tapt 1 av 3 arbeidsplasser er det et svik mot bransjen å ta av deres omstillingsmidler til en gjenåpningsstrategi, sier hun.
Hun mener de må finansieres særskilt.
– En bransje som skaffet Norge 59 milliarder kroner i eksportinntekter i 2019 og er en av våre største jobbskapere fortjener en langt med seriøs behandling av næringsministeren. Arbeiderpartiet har langt høyere ambisjoner for næringen som skaper verdier og i tillegg bolyst i distrikt og by i hele Norge.
– Trege
Leder Astrid Bergmål i Virke reiseliv sier at de heller ikke anser at dette er nye penger, men sårt tiltrengte midler som ble lagt inn i den tredje tiltakspakken i Stortinget i januar.
– Det har vært vanskelig å forstå hvorfor Næringsdepartementet har vært så trege med å utlyse disse midlene. Om det viser seg at regjeringen har holdt disse midlene tilbake for å knytte de opp mot den varslede strategien fra Innovasjon Norge er det ugreit. Det regner vi også med at Stortinget vil reagere på. Vi vil understreke at det er viktig at disse gjøres tilgjengelige for virksomhetene så snart som mulig, sier hun.