H&M får bot på 367 millioner for spionasje mot egne ansatte

Samtidig stenger kleskjeden 250 butikker.

Publisert:

Kleskjeden planlegger til neste år å stenge 350 butikker rundt om i verden, samtidig som den åpner 100 nye. Det betyr at selskapet netto stenger 250 butikker.

Kjeden har 5.000 butikker på verdensbasis. Den norske virksomheten berøres av kuttene.

– For å kunne tilby gode og inspirerende handleopplevelser, møte nye forventinger fra kundene, være relevante og fortsette å lykkes i et marked i stor endring, evaluerer vi forløpende porteføljen av fysiske butikker og digitale kanaler. Dette kan føre til både nyåpninger, relokaliseringer, ombygninger eller konsolideringer, skriver kommunikasjonsrådgiver Thea Kjendlie i H&M i en e-post til E24.

Kjendlie skriver at H&M Group har åpnet tre nye butikker i Norge i 2020. Det er & Other Stories og H&M Home på Valkyrien i Oslo, samt H&M Home i Trondheim.

– I løpet av 2020 har H&M Group konsolidert og planlagt å stenge fire H&M butikker i Norge; H&M Kristiansand (Slottet shopping), H&M Stortorvet Oslo, H&M Hamar (Maxi-senter) og H&M Arkaden i Skien.

H&M har også kommunisert konsolidering og stenging av H&M Fornebu i 2021, ifølge Kjendlie.

– Utover er det for tidlig å uttale oss noe mer om 2021.

Millionbot for personvernhendelse

H&M er blant selskapene som stengte ned sine butikker i møte med viruskrisen, men har i løpet av tredje kvartal begynt å vende tilbake til normalen. Selskapets ferskeste kvartalsrapport viser et kraftig resultatfall målt mot året før, men over forventningene til analytikerne.

Konsernets resultat før skatt landet på 2,26 milliarder svenske kroner i tredje kvartal. Det ned fra fjorårets 5,01 milliarder, men over Infront-estimatet på 2,03 milliarder.

Driftsresultatet falt samtidig til 2,7 milliarder svenske kroner, fra fjorårets 5,02 milliarder.

Resultatfallet kommer etter en omsetningsnedgang til 50,87 milliarder i kvartalet, fra fjorårets 62,57 milliarder. Det er samtidig over estimatet på 50,87 milliarder.

Samtidig har en sanksjonsavgift på 35 millioner euro (367 millioner svenske kroner) bidratt til å øke salgsutgiftene i kvartalet.

Det er Hamburg som har ilagt H&M avgiften etter brudd på personvern-regler ved et servicesenter i Nürnburg. I fjor høst ble det kjent at selskapet samlet personlig informasjon om sine ansatte.

Den målrettede overvåkingen ble gjort mot ansatte ved en butikk i den bayerske byen Nürnberg, ifølge en uttalelse fra lokale myndigheter.

Blant H&M-gruppens 126 butikker i Norge var omsetningen på til sammen 1,42 milliarder svenske kroner. Det er litt ned fra 1,46 milliarder i samme periode året før.

H&M gruppen eier, i tillegg til H&M-butikkene, også varemerkene Weekday, Cos, Monki, &Otherstories, Arket og Afound.

Les hele rapporten fra selskapet her
Publisert: