Skeptisk til «leie til eie»: – Når noe høres for godt ut til å være sant, er det ofte det

Boligimperiet Fredensborg mener det å tilby flere «leie til eie»-leiligheter er deres samfunnsansvar. Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand oppfordrer unge boligkjøpere til å tenke seg nøye om før de slår til.

IKKE FRELST: Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener man bør tenke seg om to ganger før man går for den relativt uprøvde «leie til eie»-modellen.
Publisert: Publisert:

– Man binder seg fort for fem til åtte år dersom man skal være sikker på at dette lønner seg, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun snakker om såkalte «leie til eie»-leiligheter, en modell som hittil er lite brukt, men som er trukket frem som en måte å hjelpe flere førstegangskjøpere inn på boligmarkedet.

Forrige helg skrev E24 om boliggiganten Fredensborg som den siste tiden har lagt press på både kommune og stat for at de skal få bygge flere leiligheter av denne typen.

– Fredensborg Bolig har valgt å satse på «leie til eie» som en del av vårt samfunnsansvar og bidra til at flere får mulighet til å eie egen bolig, forklarer Stian Eide Myhre, leder for forretningsutvikling i Fredensborg Bolig, i en e-post.

Men Cecilie Tvetenstrand er ikke så sikker på at ordningen er så flott som den umiddelbart kan virke.

– Når noe høres for godt ut til å være sant, er det ofte det, sier hun.

Les på E24+

Erna Solberg: Vi må være ærlige. Høyre vil ikke fjerne hele formuesskatten

– Avhengig av prisvekst

Forbrukerøkonomens innvendinger dreier seg først og fremst om langsiktigheten som tilsynelatende trengs for å gå inn i en «leie til eie»-avtale.

– Leiekontraktene varer ofte tre til fem år, så først må du tenke at du kan bo der i denne perioden. Disse boligene er jo myntet på unge mennesker som ofte er i svært ulike livsfaser. I løpet av noen år går mange fra å være nyutdannet og enslig til å få samboer og barn. Vil den aktuelle leiligheten i så fall være tilstrekkelig?

I tillegg virker det som at det som gjør modellen økonomisk attraktiv, i stor grad er basert på at boligprisene skal øke betydelig i leieperioden, mener Tvetenstrand.

– Hvis prisstigningen alene skal hjelpe deg å få den egenkapitalen du nå mangler, er du prisgitt en solid prisøkning. Sannsynligvis må du beregne opptil åtte år for å være helt sikker på at du tjener på det.

I byggeprosjektet Lørenskog Hageby ønsker Fredensborg Bolig å tilby en rekke leie til eie-leiligheter.
Les på E24+

Ivar Tollefsens Heimstaden: Derfor vil de erobre det tyske boligmarkedet

Vanskelig å spare i mellomtiden

Tanken med «leie til eie»-leiligheter er at boligkjøpere med stabil inntekt, men som mangler egenkapital, skal komme seg inn på boligmarkedet.

I perioden man leier skal man forhåpentligvis klare å spare opp nok egenkapital til å kunne benytte seg av kjøpsretten.

Det tror imidlertid Cecilie Tvetenstrand at kan være vanskelig, spesielt om man tar langsiktigheten med i beregningen.

– Hvis du skal leie en bolig som du ønsker å kjøpe tre år senere, må du sannsynligvis et lite hakk opp fra det du ellers ville leid for å være sikker på å ha en leilighet som tilfredsstiller dine behov fem år frem i tid. Da har vi nok ikke å gjøre med de rimeligste leieprisene, og det blir vanskeligere å spare.

– Så du vil vel heller anbefale et tradisjonelt boliglån gjennom banken du representerer?

– Jeg skal ikke konkludere for eller mot, jeg vil bare påpeke at det er viktig å få kartlagt hele situasjonen før man lar seg overbevise. Alle dine utgifter låses fort til ett prosjekt, og det i mange år. Så jeg vil råde potensielle boligkjøpere til å ta en prat med banken og se på mulighetene til å få spart opp nok egenkapital til å kjøpe nå, sier Tvetenstrand.

Les på E24+

Så mye søvn trenger supergründerne

Stian Eide Myhre i Fredensborg Bolig

Behøver ikke boligprisbyks

Stian Eide Myhre i Fredensborg Bolig som er eid av Ivar Tollefsen, skriver i en e-post at det er riktig at prisstigning på boligen er en av fordelen med «leie til eie», men han har innvendinger mot Tvetenstrands poeng om at boligprisene må øke betydelig for at det skal være en gunstig avtale.

– Sammen med DNB og Nordea vurderer vi søkernes fremtidige potensial og spareevne når vi tildeler «leie til eie»-kontrakter, der vi legger til grunn en årlig boligprisvekst tilsvarende konsumprisindeksen på omtrent 2 prosent. De med rimelig mulighet til å få finansieringsbevis for kjøp av boligen, tildeles «leie til eie».

Myhre skriver at Fredensborg er bevisst utenforskapet i boligmarkedet for mennesker i ulike livssituasjoner og at de derfor tildeler «leie til eie»-boliger i ulike størrelser til førstegangskjøpere, enslige voksne og barnefamilier som trenger mer plass.

– I siste tildelingsrunde på Vikhammerstrand i Malvik kommune ble 50 prosent av boligene tildelt enslige, voksne kvinner.

Les på E24+

Studentene strømmer ikke lenger til amerikanske eliteskoler

Les på E24+

Jens Ulltveit-Moe måtte betale seg ut av flyplassmat

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om