Staten krever skatt staten har utsatt: Nå må taxfree-gigant reforhandle leieavtale

Politikerne ga Travel Retail Norway utsatt skatt under krisen, men plutselig gjorde Skatteetatens grep det vanskelig å betale løpende regninger for taxfreeselskapet.

INGEN KUNDER: Reiserestriksjoner har gjort det folketomt på landets flyplasser.
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Plutselig kom ikke pengene vi var avhengig av i desember, sier kommunikasjonssjef i TRN, Haakon Dagestad.

Travel Retail Norway (TRN), som drifter de fleste av landets taxfreebutikker, er en av mange norske bedrifter som har valgt å benytte seg av den midlertidige ordningen som gjør det mulig å utsette skatteinnbetalingen som følge av bortfall av inntekter under pandemien.

Løsningen har holdt hjulene i gang hos taxfree-selskapet som har sett omsetningen kollapse med stengte grenser og nærmest ingen reisende.

Les også

Taxfree-debatt gir anbudsuro: – Skaper usikkerhet

Travel Retail Norway får refundert momsen på alle momspliktige kostnader, dermed får selskapet refundert store beløp hver måned fra Skatteetaten som er viktig likviditet for selskapet, spesielt under pandemien.

Men i desember bestemte Skatteetaten seg for å endre ordningen om utsatt skatt. I stedet for at TRN skulle betale tilbake den utsatte skatten etter sommeren, har Skatteetaten bestemt seg for å motregne det utestående kravet. Dermed ble 9,5 millioner kroner som egentlig skulle vært refundert til TRN brukt til betaling av utsatt skatt, ifølge innsyn E24 har fått i dialogen mellom selskapet og Finansdepartementet.

– Vi lurer på hva som er vitsen med å la selskaper utsette skatter og avgifter hvis man tar beslag i penger vi var avhengig av å få refundert? Det er jo ikke slik at vi setter disse pengene på konto, og vi hadde ikke utsatt skattebetalingen om vi ikke måtte, sier Dagestad i TRN.

STENGTE DØRER: Taxfreebutikken på Oslo Lufthavn har stort sett vært tom for kunder det siste året.

Måtte reforhandle avtale med Avinor

TRN betaler på grunn av motregningen for mye i moms, i tillegg til at man betaler ned på den utsatte skatten, slik at staten ifølge selskapet kan ende opp med å skylde dem penger når man kommer til høsten, og ikke motsatt.

Dagestad opplyser til E24 at de tror staten vil skylde dem mellom 20 og 30 millioner kroner til høsten.

– For oss er jo dette snakk om store summer. Vi har måtte utsette noen regninger, deriblant måtte vi endre det slik at vi betaler husleien etterskuddsvis og ikke forskuddsvis.

Husleien betaler TRN til statlige Avinor for leie på flyplassene.

Les også

Venstre går inn for nedleggelse av taxfreeordningen

Skatteetaten: Gjelder ikke mange

TRN har forsøkt å løse saken med et brev til Finansdepartementet. Statssekretær Magnus Thue (H) svarer TRN at han har forståelse for situasjonen, men vil «presisere at ordningen ikke er ment for å fungere som en tilskuddsordning, men som et pragmatisk tiltak», og referer til statens kompensasjonsordning og garantiordningen.

Førstnevnte ordning har imidlertid TRN benyttet seg av allerede, og har mottatt til sammen 70,5 millioner kroner, ifølge E24s oversikt.

Skatteetaten skal ha hatt mulighet til å bedrive motregning, men har ikke gjort dette før i november 2020 på grunn av «systemtekniske forhold», ifølge departementet.

E24 har vært i kontakt med Skatteetaten som ikke kan kommentere enkeltsaker, men sier de er kjent med at det finnes enkelteksempler hvor det er gjort motregninger knyttet til moms, men at det ikke skal dreie seg om mange tilfeller, ifølge etaten som de ikke har mottatt mange klager knyttet til motregning.

Les på E24+

På en forblåst øy i havgapet vil de bygge et spektakulært hotell

Kritikk fra Frp

Det er tydelig at det ikke bare er TRN som har opplevd utfordringer knyttet til motregning fra myndighetene. NRK skrev blant annet om firmaet Hageanlegg AS som jobber på oppdrag for Trondheim kommune. Selskapet fikk bare deler av betalingen de ventet fra Trondheim kommune fordi summen ble motregnet grunnet den utestående skatten.

I et spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner spør Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad om dette virkelig rimelig, og påpeker at det ikke ligger noen plikt til å motregne de utestående kravene i loven. Han mener selskaper som har kunder i det offentlige behandles urettferdig sammenlignet med dem som kun forholder seg til private kunder ettersom førstnevnte risikerer å få motregnet potensielle inntekter fra det offentlige.

Finansminister Sanner svarer at ordningen om utsettelse av skatt ikke åpner for at disse midlene skal særbehandles av aktører som Skatteetaten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Travel Retail Norway
  2. Skatteetaten
  3. Avinor
  4. Finansdepartementet

Flere artikler

  1. Airport Retail Norway og Travel Retail Norway vant taxfree-anbud

  2. 9000 bedrifter har fått mer koronastøtte enn først tildelt

  3. Taxfree-gigant med første underskudd noensinne

  4. Her signeres taxfree-avtaler til 30 milliarder kroner

  5. Staten krever åtte prosent rente for utsatt skatt: – Urimelig høyt