Legger ned etter at staten ga millioner til ny konkurrent

Med milliontilskudd fra Innovasjon Norge tar rockehotellet i Namsos livsgrunnlaget fra konkurrentene, mener oppgitt hotelleier.

<p><b>GIR OPP:</b> Familen Kaldahl har nå bestemt seg for å legge ned hotellet som de kjøpte for syv år siden. Årsaken skal være konkurransen fra det statsstøttede nye rockehotellet i byen. Bildet er tatt i forbindelse med nyåpningen av hotellet. Fra venstre: Maren Kaldahl, Kjell Magnar Kaldahl, og Wenche Kaldahl.<br/></p>

GIR OPP: Familen Kaldahl har nå bestemt seg for å legge ned hotellet som de kjøpte for syv år siden. Årsaken skal være konkurransen fra det statsstøttede nye rockehotellet i byen. Bildet er tatt i forbindelse med nyåpningen av hotellet. Fra venstre: Maren Kaldahl, Kjell Magnar Kaldahl, og Wenche Kaldahl.

Det nye rockehotellet i Namsos - Rica Rock City - presser de etablerte hotellene ut av markedet. Det mener eieren av byens eldste hotell.

- Når de bygger et hotell med 96 rom tar de livet av oss. Konsekvensene for oss er at vi må legge ned, sier Kjell Magnar Kaldahl til E24.

Han er eier familiehotellet Børstad. De to siste årene har han sammen med resten av familien kjempet en hard kamp mot det nye rockehotellet i byen, som ble bygget med millionstøtte fra Innovasjon Norge.

- Vi hadde ikke noen problemer før det nye hotellet kom, sier Kaldahl.

Les også: Innovasjon Norge deler ut milliarder - har ingen konkurs-oversikt

Mens Børstad forgjeves har søkt offentlige midler for å utvide og pusse opp, har utbyggeren av Rica Rock City fått 18 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge. I tillegg har staten, gjennom næringsutviklingssselskapet Siva, gått inn på eiersiden.

Planen til Kaldahl er å avvikle hotelldriften av Børstad i løpet av året. Dermed anser hotelleieren aksjekapitalen på 800.000 kroner for tapt. I tillegg kommer alle timene familien har lagt ned i gratisarbeid for å puste liv i hotellet, som opprinnelig er fra 1946.

<p><b>KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?</b></p><p align="right"><a href="mailto:tips@e24.no"><b>TIPS OSS HER!</b></a></p>

KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?

TIPS OSS HER!

Sammen med ektefellen kjøpte han Børstad hotell for syv år siden. Hotellet ble pusset opp og meningen var at datteren en dag skulle arve stedet.

I 2011 omsatte de for 3,75 millioner kroner, med et driftsresultat på 654.000 kroner.

Les mer: Flytter bedrifter for å få støtte

Mistet halvparten av gjestene

Det er ikke bare familien bak Børstad hotell som merker konkurransen fra det nye hotellet i byen. Også konkurrentene Tinos hotell og restaurant forteller om vanskeligere tider. Antall overnattingsgjester er blitt halvert i løpet av 2012.

- Belegget har gått ned fra 65 prosent til 27-28 prosent, sier Rune Fausto Fortunato. 

<p><b>ROCK:</b> Rica Rock City er vegg i vegg med Rock City opplevelsessenter (til venstre).<br/></p>

ROCK: Rica Rock City er vegg i vegg med Rock City opplevelsessenter (til venstre).

Sammen med faren eier han hotellet og restauranten, som i 2011 omsatte for 13,6 millioner kroner.

Les også: - Alt må endres fundamentalt

Tok 1 av 4 kroner

Innovasjon Norge har siden 2005 delt ut 74,5 millioner kroner til ulike prosjekter i Namsos kun i tilskudd. I den samme perioden har utbygningen av rockehotellet stukket av med hver fjerde krone fra potten.

Pengene skal blant annet være brukt på interiør, bygg, felles infrastruktur med Rock City og tekniske installasjoner.

Eier: Hadde ikke blitt rockehotell uten støtte

Det er ikke hvilket som helst hotellinventar som har blitt tilgodesett med offentlig støtte. Rica Rock City er tilknyttet opplevelsessenteret Rock City, som handler om trønderrock:

I inngangspartiet står bussen til Åge Aleksandersens og Terje Tyslands band Prudence. Hotellet byr også på muligheten til å sove i en seng formet som en elektrisk gitar, og tekster fra trønderrockens klassikere er sydd inn i tepper og gravert inn i dusjvegger.

<p>Nærings- og handelsminister Trond Giske visste ikke at flere andre hoteller i Namsos sliter. Men han forteller at problemstillingen er kjent.<br/></p><p>- Man skal være bevisst på hva slags støtte man gir når man går inn i modne markeder. Det er er ikke sikkert dette bidrar til økt sysselsetting og dermed gir positiv tilvekst, sier Giske.</p><p>Kommunikasjonssjefen i NHD presiserer at Giske snakker på generelt grunnlag og at han ikke kjenner til saken i Namsos.</p>

Nærings- og handelsminister Trond Giske visste ikke at flere andre hoteller i Namsos sliter. Men han forteller at problemstillingen er kjent.

- Man skal være bevisst på hva slags støtte man gir når man går inn i modne markeder. Det er er ikke sikkert dette bidrar til økt sysselsetting og dermed gir positiv tilvekst, sier Giske.

Kommunikasjonssjefen i NHD presiserer at Giske snakker på generelt grunnlag og at han ikke kjenner til saken i Namsos.

Dette hotellet hadde ikke vært mulig uten offentlige midler, forteller utbygger av rockehotellet, Jarle Rasmussen.

- Dersom vi ikke hadde fått støtte hadde det heller ikke blitt bygget. Vi lever i et kapitalfattig område, hvor vi i tillegg ikke har så mange folk rundt oss som man har på Østlandet med forutsetninger for å bidra. Vi var helt klare på at det offentlige måtte ta et ansvar, sier Rasmussen til E24.

Alle hotellene har søkt Innovasjon Norge

Både eierene av Tinos og Børstad har selv søkt støtte fra Innovasjon Norge til å utvide antall rom og pusse opp. Begge opplever det som sterkt konkurransevridende når Innovasjon Norge kun vil støtte et hotell i markedet.

- Skal vi ha lik konkurranseevne ønsker jeg at vi får like vilkår. Skal man løpe 100meter, så kan ikke noen starte på 40 meter, sier Kaldahl. 

- Men er det ikke mer fremtidsrettet av Innovasjon Norge å satse på et stort og moderne hotell, i stedet for deres langt mindre alternativer?

- Jeg er helt enig i at vi ikke har moderne hotell, med heis og så videre. Men, vi har et særpreget hotell. De som kommer til oss er gjerne de som ikke ønsker å bo i en betongkloss men ha det mer hjemmekoselig, sier han.

Også Fortunato kritiserer Innovasjon Norge for å ødelegge markedet ved å kun gi penger til en aktør. 

- Premissene burde være like for alle. Namsos har hatt behov for mer overnatting. Men mulighetene våre for å skape noe mer, og for eksempel bygge ut, er ikke lenger til stede for oss, sier Fortunato, og understreker at han ikke har noe i mot at det kommer et konkurrerende hotell i byen.

Les også: Slik har vi analysert tildelingene

Innovasjon Norge: Var viktig for Namsos

Innovasjon Norges kommunikasjonsdirektør forteller at de er klar over problemstillingen som de to hotelleierne reiser.

- Men det er likevel gjort grundige vurderinger, og ønsket om et hotell blant næringslivet i området var så sterkt, at vi endte med konklusjonen at dette er så viktig for Namsos at vi ønsker å være med på det, sier Kjetil Svorkmo Bergmann.

Innovasjon Norge mener det kan være flere årsaker til at de andre Namsos-hotellene sliter, enn konkurransen fra rockehotellet.

- Bygging av et hotell vil påvirke andre hoteller i området. Men om det bare er det som slår ut, eller om det er andre ting, er vanskelig å si noe om.

Rock City reddet

Vegg i vegg med rockehotellet er det omstridte rockesenteret. Dette har slitt kraftig økonomisk. Videre skrev NRK Trøndelag denne uken at en tidligere ansatt har blandet personlig økonomi med selskapets.

Les mer: Rock City-hjelp fra Namsos kommune

Torsdag kveld ble det kjent at Rock City får kommunen til å ettergi husleie for 7,5 millioner kroner, i tillegg til snaue 600.000 kroner så langt i år, skriver Namdalsavisa.

Dermed kan rockehotellet fortsatt regne med hjelp til å tiltrekke seg turister.

Rock City har ikke betalt husleie siden 2011, og har en negativ egenkapital på nærmere 11 millioner kroner.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå