Innovasjon Norge økte 10 prosent: Drysset 6,9 mrd. over norsk næringsliv

En halvstatlig golfbane i Lofoten var blant «vinnerne» hos Innovasjon Norge i 2012.

<p><b>NATTGOLF:</b> Takket være midnattsolen spilles det golf hele døgnet på Lofoten Golfbane i sommerperioden. Det er er noe av grunnen til at banen nå er den del av det prestisjetunge nettverket Troon Golf som eneste bane fra Skandinavia. Eieren av Troon ble nylig kåret til verdens mektigste person i golfindustrien.<br/></p>

NATTGOLF: Takket være midnattsolen spilles det golf hele døgnet på Lofoten Golfbane i sommerperioden. Det er er noe av grunnen til at banen nå er den del av det prestisjetunge nettverket Troon Golf som eneste bane fra Skandinavia. Eieren av Troon ble nylig kåret til verdens mektigste person i golfindustrien.

Innovasjon Norge fikk i 2012 betydelig mer å rutte med.

I fjor økte de bevilgningene til norsk næringsliv, industri og landbruk med 643 millioner kroner.

Til sammen delte de ut 6,9 milliarder kroner i 2012, i form av lån og tilskudd.

Delvis skyldes økningen at ordingen for lavrisikolån har blitt utvidet med 300 millioner kroner. Dette er ifølge Innovasjon Norge selvfinansiert. Videre har de økt garantiordningen for fisk med 200 millioner kroner, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjetil Svorkmo Bergmann.

<p><b>KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?</b></p><p align="right"><a href="mailto:tips@e24.no"><b>TIPS OSS HER!</b></a></p>

KJENNER DU TIL TILDELINGER VI BØR SE NÆRMERE PÅ?

TIPS OSS HER!

E24 har gransket Innovasjon Norge - se alle sakene her

- Det er Fiskeridepartementet som har stilt disse midlene til rådighet, slik at det er mulig å gi garantien. Det påløper ikke noen ekstra kostnader for oss, så lenge lånekundene klarer å håndtere lånet. Så langt har det vært tilfellet, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir 1.329 til 10.000: Jobbtall bløffen

Disse fikk mest

Norsk industri er hovedmottakeren til Innovasjon Norge, viser er rask analyse av det siste årets tildelinger, med 362 millioner kroner i tilskudd.

Nest mest har gått til jordbruk, fiskeoppdrett og skog med 272 millioner kroner.

Av lån er selskapet Norske skog største kunde med 200 millioner kroner i fjor. 

Undersøk alle Innovasjon Norge-tildelingene her, i vår fortløpende oppdaterte database.

LES OGSÅ: Bruker mer enn gigantene på styrehonorarer

Halvstatlig golfbane

Men også golf ser ut til å ha vokst seg større i Innovasjon Norges utdelinger.
I fjor fikk selskaper innen golf utdelt 6,7 millioner kroner.

Over fem millioner havnet hos Lofoten Golfbane. 

Dette kommer i tillegg til 1,1 millioner kroner som de fikk i 2007. Selskapet har ikke lån hos Innovasjon Norge.

Ifølge E24 Bedrift hadde Lofoten Golfbane1 million i omsetning i 2011 og et driftsresultat på 190.000 kroner.

Staten eier 49,99 prosent av golfanlegget i Lofoten gjennom Siva. Næringsdepartementet under Trond Giske eier både Siva og rundt 50 prosent av Innovasjon Norge.

- Støtten har vært vesentlig for oss

For Lofoten Golfbane AS er støtten essensiell i planen om å gjøre 9-hullsbanen til en fullvoksen 18-hullsbane.

- Det har vært helt vesentlig at Innovasjon Norge har gitt oss tilskudd. Uten det ville ikke prosjektet blitt gjennomført i den størrelsesordenen vi nå satser, sier gründer og daglig leder, Frode Hov.

- Umiddelbart kan noen kanskje stusse over at golf er noe vi bruker skattepenger på?

- Jeg skjønner det. Men det er viktig å få frem at dette er en del av å utvikle Lofoten som et internasjonalt reisemål. Hadde det vært en golfbane for lokale og regionale brukere, ville jeg vært enig i en slik kritikk. Men det er ikke det vi har ambisjoner om, sier Hov.

Innovasjon Norge viser til at Lofoten Golf Links har fått stor internasjonal omtale og mottatt flere utmerkelser i golfmiljøet.

- Vi mener at bedriften har en unik forretningsmodell og representerer et unikt og ikke kopierbart tilbud for golfere i et internasjonalt marked. Utvidelsen av Lofoten Golfbane vil bidra til å øke trafikken av gjester til regionen, forlenge sesongen og bidra til positive ringvirkninger i næringen, uttaler Kjetil Svorkmo Bergmann.

LES MER: 


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå