Styreleder sier han har tillit til Traaseth

Mens Næringsdepartementet har tillit til at styret følger opp ansettelsesrutinene, vil styreleder Gunnar Bovim i Innovasjon Norge vente på internrevisors gjennomgang.


<p><b>FIKK SPØRSMÅL:</b> Styreleder Gunnar Bovim i Innovasjon Norge møtte pressen forrige fredag etter styremøtet hvor ansettelsen av Ferd-arving Katharina Andresen ble tatt opp.</p>

FIKK SPØRSMÅL: Styreleder Gunnar Bovim i Innovasjon Norge møtte pressen forrige fredag etter styremøtet hvor ansettelsen av Ferd-arving Katharina Andresen ble tatt opp.

De siste ukene har debatten rast rundt Innovasjon Norge og toppsjef Anita Krohn Traaseth etter den kontroversielle ansettelsen av Ferd-arving Katharina Andresen.

Men ansettelsen av Norges rikeste kvinne er ikke den eneste ansettelsen som vekker oppsikt i det statlige selskapet.

E24 kunne fredag fortelle hvordan Traaseth i 2015 ga HR-direktørstillingen til venninnen Yvonne Fosser.

I løpet av fire virkedager utkonkurrerte Fosser 88 søkere og kapret til slutt den ettertraktede HR-jobben med millionlønn.

Styreleder Gunnar Bovim i Innovasjon Norge ønsker ikke kommentere ansettelsen av Fosser, og viser til at han ikke var styreleder på tidspunktet ansettelsen skjedde.

Bovim trekker frem at internrevisor skal gjennomgå hvilke rutiner Innovasjon Norge har for ansettelser og om rutinene er blitt fulgt, etter oppfordring fra Anita Krohn Traaseth.

– Jeg vil tro at dersom det er saker hvor rutinene ikke har blitt fulgt, får vi vite det etter gjennomgangen, sier Bovim.

Har du et tips om Innovasjon Norge? Kontakt E24s journalister her.

Har tillit

Det var etter et styremøte forrige fredag, hvor Traaseth blant annet orienterte styret om hasteansettelsen av Katharina Andresen, at styreleder varslet en gjennomgang av selskapets ansettelsesrutiner.

Ifølge Bovim er det usikkert hvor lang tid den varslede gjennomgangen vil ta.

– Hva synes du om det som kommer frem om Traaseths ansettelse til HR-direktørstillingen?

– Jeg synes ingenting om det før vi har fått gjennomgangen, sier styrelederen.

– Har du tillit til Traaseth?

– Ja.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke kommentere venninne-ansettelsen, men departementet er klare i sin forventning om at styret i Innovasjon Norge nå følger opp rutinene:

– Ansettelser er selskapet sitt ansvar. Styreleder Bovim har sagt at de går gjennom ansettelsesrutinene, og vi har tillit til at styret håndterer dette, sier politisk rådgiver HannahSumeja Atic (H) i Næringsdepartementet til E24.

Per Otto Dyb var styreleder da ansettelsen av Fosser skjedde. Han besvarte ikke E24s henvendelse fredag.

Sterke reaksjoner på ansettelse

Traaseths ansettelse av Yvonne Fosser til HR-direktørstillingen i 2015 vakte sterke reaksjoner blant flere personer i miljøet rundt Traaseth. Noen av søkerne til stillingen reagerte sterkt på prosessen de beskriver som «pro forma».

Som E24 tidligere har skrevet, var Fosser én av dem som var med å håndtere henvendelsen fra Katharina Andresen, da hun tok kontakt med Traaseth for å spørre om internship i Innovasjon Norge.

Ansettelsen av Andresen i en seksmåneders deltidsstilling i HR-avdelingen i Innovasjon Norge skjedde uten at stillingen ble utlyst.

Andresen fikk først tilbud om jobb i ti måneder, men jobbtilbudet ble senere justert ned til et halvt år. Dermed kommer selskapet innenfor en såkalt administrativ ansettelse som ikke trenger å lyses ut.

Da Traaseth ble administrerende direktør i september 2014, gikk hun raskt i gang med utskiftinger i toppledelsen.

Åtte nye sjefer ble hentet internt, blant annet kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå