Iransk oljetanker sank utenfor kysten av Kina

Den iranske oljetankeren som kolliderte og begynte å brenne utenfor kysten av Kina for åtte dager siden, har sunket, melder kinesiske medier. 


<p><b>SANK FØR HUN BLE TØMT:</b> Brannrammede Sanchi sakk med olje om bord. Nå fryktes det miljøkatastrofe.</p>

SANK FØR HUN BLE TØMT: Brannrammede Sanchi sakk med olje om bord. Nå fryktes det miljøkatastrofe.

Oljetankeren Sanchi hadde 136.000 tonn lettolje om bord da den kolliderte med et Hongkong-registrert lasteskip i Østkinahavet 6. januar.

Kollisjonen førte til en eksplosiv brann om bord i tankskipet, og søndag meldte kinesiske medier at det var sunket.

Sanchi hadde et mannskap på 30 iranere og to fra Bangladesh om bord, og alle omkom i ulykken.

Som E24 har meldt, så er norske Skuld blant skipets forsikrere.

Det norske firmaet er hovedforsikrer for skroget til det brennende skipet med last til flere hundre millioner kroner - og ledende ansvarsforsikrer for skipet det kolliderte med.

At skipet sank kan være dårlig nytt for miljøet.

Hvis oljen lekker ut i havet, kan det ifølge analytikere utvikle seg til å bli den største oljekatastrofen på flere tiår - en katastrofe som kan ramme dyreliv i et enormt område, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Med skipet i flammer, antas det at mye av kondensatoljen vil brenne opp istedenfor å havne i vannet, sier Greenpeace East Asia i en uttalelse til AFP.

– Men, hvis skipet synker før oljen brenner opp, vil opprydningprosedyren bli ekstremt vanskelig.

Sanchi var lastet med nesten 1 million fat kondensat – ofte beskrevet som svært lett olje – da tankskipet kolliderte med et annet skip i Østkinahavet lørdag.

I tillegg var det drivstoffolje om bord.

Til sammenligning: Da Exxon Valdez grunnstøtte og skapte naturkatastrofe i Alaska i 1989 hadde hun 1,2 millioner fat om bord, 260.000 fat lakk ut.

 <p><b>OPPRYDDINGSARBEID:</b> Kinesiske brannbåter prøver å slukke flammene om bord i det iranske tankskipet mens hun fortsatt fløt.</p>

OPPRYDDINGSARBEID: Kinesiske brannbåter prøver å slukke flammene om bord i det iranske tankskipet mens hun fortsatt fløt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå