Bane Nor skiller ut drift og vedlikehold

Bane Nor oppretter et separat selskap for vedlikehold og drift av jernbanen. Drøyt 1.000 av Bane Nors 4.500 ansatte overføres til det nye selskapet.


<p>Bane Nor oppretter et datterselskap til vedlikehold og drift. </p>

Bane Nor oppretter et datterselskap til vedlikehold og drift. 

Det nye aksjeselskapet skal være et heleid datterselskap av Bane Nor og skal på oppdrag fra morselskapet utføre drift og vedlikehold, skriver Bane Nor i en pressemelding.

– Med etablering av det nye selskapet får vi et tydelig skille i rollene der Bane Nor blir bestiller av tjenester og det nye selskapet blir utfører av drift og vedlikehold på jernbanen, sier styreleder Siri Hatlen i Bane Nor.

Neste fase etter at det nye selskapet er opprettet, blir konkurranseutsetting gjennom utlysing av kontrakter.

– Forutsigbarhet

– Fram til konkurranseutsettingen starter, vil Bane Nor utvikle gode systemer og rutiner for kjøp av tjenester innen drift og vedlikehold, sier Hatlen.

– Erfaringene fra etablering av et kunde- og leverandørforhold internt i konsernet vil gi bedre grunnlag for gjennomføring av konkurranseutsettingen, sier konsernsjef Gorm Frimannslund. Han sier den nye organiseringen skal gi forutsigbarhet for de ansatte og holde kompetansen samlet.

– Forholdsvis positivt

De ansatte ønsker ikke at virksomheten skal konkurranseutsettes, men har reagert «forholdsvis positivt» på opprettelsen av det nye aksjeselskapet, opplyser nestleder Kjell Næss i Norsk Jernbaneforbund til VG.

– Alternativet var at de ble konkurranseutsatt direkte og de hadde mistet jobben sin. Nå har de muligheten til å bli en del av en anbudsprosess, sier Næss.

Han legger til at han fortsatt håper prosessen med konkurranseutsetting stoppes.

Tidsplanen for konkurranseutsetting blir offentliggjort etter at den er behandlet i styret 19. desember.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå