Norske juletrær går som varmt hvetebrød i utlandet

Norske juletrær er populære også i utlandet. I xMoskva er russerne villige til å betale opp mot 3.000 kroner for luksus-edelgran fra Vestlandet.


<p><b>EKSPORTVARE:</b> Norske juletrær er pop i utlandet. </p>

EKSPORTVARE: Norske juletrær er pop i utlandet. 

Daglig leder John-Anders Strande i bransjeorganisasjonen Norsk Juletre sier til Nationen at det er rekordpris. Også i Tyskland, Østerrike og Nederland oppnår norske juletrær gode priser om dagen.

– Prisutviklingen for norske juletrær i utlandet bør være en kraftig motivasjon for norske gårdbrukere til å satse mer på dyrking av juletrær. Det produseres i dag altfor lite edelgran i Norge til å dekke den voksende etterspørselen både i Norge og Europa ellers, mener Strande.

Han hevder at stadig flere får øynene opp for at norske juletrær holder høy kvalitet.

– Samtidig blir det europeiske markedet mer og mer miljøbevisst – og har fått med seg at Norge har strenge regler for hva som er lov å bruke av ulike midler i dyrking av juletrær, sier Strande.

Ifølge Strande er det norske juletremarkedet på i underkant av en milliard kroner. Han anslår at det i år vil være 1,8 millioner husstander i Norge som har juletre. En million av disse har et tre fra norske juletreprodusenter.

Rundt 50.000 kommer til å hogge treet selv i egen eller andres skog, mens rundt 350.000 husstander har tre av plast.

– Vi kommer i år til å importere rundt 400.000 trær fra Danmark, sier lederen for Norsk Juletre.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå