Kina-bunader utfordrer bunadsmonopolet

«Piratbunadene» irriterer de tradisjonelle produsentene.
<b>SYDD I KINA:</b> Her er et utvalg av de over 40 bunadene som selges fra Norske Bunader. Vi ser bunaden fra Nordland, Nedre Buskerud, Follo, Åmli, Setesdal og Gudbrandsdalen.
SYDD I KINA: Her er et utvalg av de over 40 bunadene som selges fra Norske Bunader. Vi ser bunaden fra Nordland, Nedre Buskerud, Follo, Åmli, Setesdal og Gudbrandsdalen.

John Helge Dahl startet firmaet Norske bunader. De har i flere år produsert hele bunader i Kina, og som dermed selges til langt lavere priser enn hva konkurrentene tilbyr.

Det har irritert de to tradisjonelle aktørene Heimen og Husfliden i en årrekke, skriver Dagbladet.

- Mange fortvilte bunadseiere kommer til oss og forteller at de har kjøpt feilvare. Vi vurderer kontinuerlig om vi skal anmelde butikker og firmaer for tyveri av lisensierte bunader og drakter. Dette handler om store penger, og representerer et stort problem for oss som driver seriøst, sier konsernsjef Hans-Jul Mikkelsen i Heimen til avisen.

God butikk

De tre aksjeselskapene som tilsammen utgjør Norske Bunader omsatte for 22 millioner kroner i 2008, viser regnskapene.

De er den største av "pirataktørene" og har opplevd en jevn økning i gjennom flere år, noe som har gitt et resultat før skatt på halvannen million kroner flere år på rad.

For Bondeungdomslaget i Oslo (som eier Heimen) og for lokale husflidlag rundt i landet har bunadsproduksjon i en årrekke vært god butikk. De gjør hovedsyjobben i Norge, men får ofte broderiene utført i utlandet.

Avviser kritikken

John Helge Dahl i Norske Bunader avviser kritikken av at de leverer dårligere kvalitet fordi alt er gjort i utlandet.

- Alle produsenter i Norge sender sine bunader til Asia eller Afrika for å få dem brodert. Mange bunader er til og med ferdigsydd i Estland. Men i deres bunader står det "Made in Norway". Vi er i alle fall ærlige med våre kunder, sier Dahl til Dagbladet, og langer ut:

- Heimen og Husfliden har hatt monopol på bunadene i årevis. Før gjorde de alt selv, og det definerte prisen. Selv om det koster dem mindre å produsere bunader nå fordi de sender dem til utlandet, har de ikke redusert prisen.

Les flere nyheter fra E24

På forsiden nå