Kina vil gi milliarder i avgiftskutt

Kinesiske politikere håper avgiftskuttet vil gjøre at folk bruker mer penger.


<p>VIL HA VEKST: Kinesiske myndigheter håper å gi en vekst-dytt med kuttene. Bildet er fra finansdistriktet Lujiazui i Pudong i Shanghai.</p>

VIL HA VEKST: Kinesiske myndigheter håper å gi en vekst-dytt med kuttene. Bildet er fra finansdistriktet Lujiazui i Pudong i Shanghai.

Kina skal i løpet av året kutte skatter og avgifter med 380 milliarder yuan, som tilsvarer om lag 470,9 milliarder norske kroner, ifølge CNBC.

Kuttene kommer blant annet ved at avgiftene for produkter som naturgass og landbruksprodukter blir kuttet til 11 prosent fra 13 prosent, og mindre skatter og avgifter for små og mellomstore bedrifter med inntekt på 500.000 yuan eller mindre.

500.000 yuan tilsvarer like over 619.000 norske kroner.

Teknologi og forskning

Myndighetene forteller også at de vil sette i verk incentiver for vekst innen for teknologi og forskning og utvikling, og skattefradrag for kinesere som kjøper egen helseforsikring.

Kuttene kommer etter spådommer om at veksten i Kina skal bremse i andre halvdel av 2017.

Det ble også gjort endringer i Kinas skattesystemer i 2016, blant annet kom det en ti prosent ekstra skatt på luksusbiler med en verdi på over 1,6 millioner kroner.

Børsene

Etter uttalelsen fra de kinesiske myndighetene i natt norsk tid, er de toneangivende indeksene i Asia grønne, bortsett fra fastlandsindeksene i Shanghai og Shenzen, som like før klokken 06 norsk tid er ned henholdsvis 0,08 prosent til 3.168 poeng og ned 0,04 prosent til 1.931 poeng.

Slik ser det ut ellers i Asia på samme tid:

  • Japanske Nikkei 225 er opp 0,31 prosent til 18.489 poeng.
  • Hongkong-indeksen Hang Seng er opp 0,33 prosent til 23.902 poeng.
  • Singapore er opp 0,28 prosent til 3.135 poeng.
  • Sørkoreanske Kospi er opp 0,37 prosent til 2.146 poeng.

Asia-børsene stiger på tross av fallende råvarepriser de siste dagene, og at markedet er nervøst i forkant av det franske presidentvalget.

Tall fra det japanske statistikkbyrået viser at japansk eksport økte med 12 prosent i mars, sammenlignet med samme periode i fjor, mens importen økte med 15,8 prosent.

Eksporten er seks prosentpoeng sterkere enn ventet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå