Kitchn kjøper konkursboet i Tilbords

Sammen med handelskonsernet Dalema satser Kitchn på videre drift av Tilbords-kjeden.


<p><b>KJØPES TILBAKE</b>: Tilbords ble slått konkurs av Kitchn i februar i år. Nå kjøper Kitchn og Dalema konkursboet. Butikken på bildet er franchise-butikk og vil ikke bli direkte rammet av Kitchns eventuelle planer om nedleggelser.</p>

KJØPES TILBAKE: Tilbords ble slått konkurs av Kitchn i februar i år. Nå kjøper Kitchn og Dalema konkursboet. Butikken på bildet er franchise-butikk og vil ikke bli direkte rammet av Kitchns eventuelle planer om nedleggelser.

Alle eiendeler, franchisekontrakter og enkelte leiekontrakter er overdratt til de nye eierne, skriver daglig leder Odd Sverre Arnøy i Kitchn i en pressemelding.

Kjøkkenutstyrskjedene Rafens og Tilbords, samlet i Tirag-konsernet, ble kjøpt opp av Kitchn i november, og slått konkurs i løpet av henholdsvis januar og februar i år.

Det nye eierforholdet i Tilbords vil være Kitchn Holding (60 prosent) og Dalema AS (40 prosent), organisert gjennom Sirag Invest.

Dalema vil ifølge Arnøy ha et særskilt ansvar for å grossistvirksomheten, mens Kitchn Holding vil organisere Tilbords i en egen kjedestruktur ved siden av Kitchn.

Legger ned i Bergen

Arnøy skriver videre at ulønnsomme butikker i Tilbords vil bli lagt ned, i tillegg til 15 butikker som allerede har stengt dørene. Også virksomheten i Bergen legges ned, skriver Arnøy.

Det innebærer at Tilbords-kjedens grossistlager og kjedekontor låser dørene. Kjedekontoret flyttes til Sandnes og blir samlokalisert med Kitchn, mens grossistlageret flyttes til Bryne hvor Dalema har sitt anlegg.

«Av 40 ansatte i Bergen og Oslo vil 15-20 personer få mulighet til å søke på nye stillinger i henholdsvis Sandnes og Bryne/Jevnaker», skriver Arnøy.

Mente det var taktisk

Etter at konkursen i Tilbords var et faktum i forrige uke, uttalte administrerende direktør Espen Karslen i konkurrenten Jernia at oppkjøpet av Tilbords tilsynelatende var en taktisk manøver. På spørsmål om Kitchn-eierne kjøpte Tilbords for å legge det ned, var Karlsen klar.

– Ja, det vil jeg tro. Det var et rart oppkjøp med tanke på at Kitchn og Tilbords hadde så mange butikker samme sted, sa han torsdag.

Kitchn-sjef Odd Sverre Arnøy kom da med følgende motsvar:

– Den taktiske manøveren vi gjorde var å kjøpe Tilbords og prøve å finne en god løsning, men tapene ble for store til at det var verdt det. Det er svært få som tjener noe på butikkdrift i dette markedet, og våre konkurrenter Christiania Glassmagasin og Jernia har tapt penger i flere år på sin butikkdrift, sier han.

– Til det beste for kreditorene

Finansprofessor Karin Thorburn ved NHH sier til E24 at oppkjøpsmetoden ikke er uvanlig.

– Det er ganske vanlig at de som tidligere har driftet et selskap kjøper tilbake konkursboet. Sist jeg så på tall fra Sverige gjaldt det i rundt halvparten av tilfellene. Det viktigste er at det har vært en god salgsprosess hvor andre mulige kjøpere har fått se på kjedene. Hvis Kitchn var villig til å betale mest for boet, er jo dette til det beste for kreditorene, sier Thorburn.

Hun mener at det sentrale spørsmålet er hvor konsentrert markedet nå blir.

– Det er noe Konkurransetilsynet må vurdere. Kitchn kan bli markedsledende uten at det er synonymt med monopol. Så lenge det finne et alternativ for konsumentene, er det greit å kjøpe opp en konkurrent. Noen ganger er det til konsumentenes beste at kjeder slås sammen, fordi kostnadene kan kuttes ytterligere, sier hun.

Konkurransetilsynet sa til E24 tidligere i februar at oppkjøpet av Tilbords var noe de fulgte med på, men ikke valgte å gripe inn i fordi de ikke vurderte det som problematisk.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå