Kjøper tilbake Maarud

Maarud er tilbake på norske hender etter 15 år i amerikansk eie.

Maarud har de seneste 15 årene vært eid av det amerikanske konsernet Kraft Foods, som også eier Freia. Nå kjøper Herkules Private Equity Fund den tradisjonsrike potetgullprodusenten tilbake til Norge.

Det opplyses i en pressemelding.

En av Norges rikeste menn - Johan H. Andresen jr - er sentral i Herkules Private Equity Fund.

Avtalen inkluderer salg av Krafts snacksmerker Maarud og Estrella, som er ledende merkevarer i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Litauen, Latvia og Estland, og merket Taffel Chips i Danmark.

Taper markedsandeler

Maarud selger snacks for 430 millioner kroner i året, men markedsandelen har falt fra 50 til 33 prosent i Norge de siste syv årene. I Sverige har markedsandelen falt fra 35 til 20 prosent. Partene oppgir ikke kjøpesum.

- Herkules har kjøpt Maarud for å snu den negative utviklingen, og vil investere betydelige midler i produktutvikling og markedsføring. Maarud og Estrella skal bli nummer 1 innenfor snacks i Norge, Sverige og Baltikum, sier managing partner Gert W. Munthe i Herkules Capital i pressemeldingen.

Positive ansatte

Maarud har produksjonsanlegg på Disenå i Hedmark, utenfor Gøteborg og i Litauen. Totalt er det 390 ansatte i virksomheten. Det er ikke planlagt oppsigelser som en konsekvens av oppkjøpet.

– Ut fra hva vi vet så langt, ser dette positivt ut. Vi er særlig glade for at den nye eieren vil investere for å øke salget, sier fagforeningsleder Unni Hexeberg på fabrikken på Disenå.

Familien Stang i Hedmark startet potetgullproduksjon på hjemgården for 80 år siden, da de tok med seg hjem ideen de fikk under reiser i USA.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå