Tar opp kampen om å lage penger av luft

Nok et selskap i Rogaland ønsker å gjøre suksess på å selge «verdens reneste luft» til rike kinesere. Men forsker er svært skeptisk til «fjell-luft på flaske»-produktene.


<p><b>BRUKER TURISMEN:</b> Alpine Air Company vil blant annet hente luft fra Lofoten, i tillegg til Prekestolen.</p>

BRUKER TURISMEN: Alpine Air Company vil blant annet hente luft fra Lofoten, i tillegg til Prekestolen.

– Vi satser på et «high end» produkt, som i første omgang skal selges til premiumsegmentet av kunder i Kina, sier ingeniør Ted Jonassen (29).

Han leder «Alpine Air Company», som nå satser på å selge komprimert norsk luft på boks, til den nette sum av rundt 100 dollar flasken, tilsvarende 850 norske kroner.

En flaske vil inneholde rundt tre liter luft, tappet på norske destinasjoner. Flaskene skal inneholde 80 brukerdoser ren, norsk luft - som kineserne skal kunne sprute ut ved behov.

Antall daglige doser bestemmer brukeren selv.

Med seg har Jonassen kompisene Tarjei Sandnes (27) og Daniel Thu (29), som skal ta seg av henholdsvis markedsføring og teknologien bak flasken.

 <p>Ingeniør Ted Jonassen leder selskapet som nå vil bli store i Kina.</p>

Ingeniør Ted Jonassen leder selskapet som nå vil bli store i Kina.

Stavanger Aftenblad skrev i helgen om «Pulpit Air», et annet selskap fra Rogaland, som skal selge komprimert luft fra Prekestolen på flaske til Kina.

Et kanadisk firma har allerede benyttet seg av samme idé, hvor de gikk fra å selge den første flasken for 99 cent, til dagens pris på 160 dollar.

Markedet for ren luft er stort i Kina.

Flere turiststeder

«Alpine Air Company» retter seg mot det samme segmentet som «Pulpit Air», men sikter enda høyere med tanke på kvalitet og variasjon, sier Jonassen.

– Vi vil ha luft fra Prekestolen, men ønsker ikke å låse oss til dette. Derfor vil vi også tilby luft fra andre steder, spesielt fra Nord-Norge. Turismen på begge stedene kan booste salget vårt, sier Jonassen.

– Vil dere ta ulik pris for ulik luft?

– Det er litt tidlig å si noe om det ennå, men vi utelukker det ikke.

– Hvorfor akkurat Kina og ikke andre land med mye forurensning?

– Kina er et stort land, med mye kullproduksjon, som vil gi høy luftforurensning i mange år. Samtidig har man en voksende middelklasse og flere nyrike kinesere.

Startet som hobby

 <p>Bildet viser en demo av flasken som skal inneholde komprimert luft fra ulike deler av Norge.</p>

Bildet viser en demo av flasken som skal inneholde komprimert luft fra ulike deler av Norge.

Første parti skal de tre finansiere selv.

– Hvis etterspørselen i markedet er stor nok vil vi se etter kapital fra eksterne investorer. Ideen er ganske enkel, og man trenger ikke mye folk eller kapital.

De tre kompisene begynte å leke med tanken på nyåret.

– Vi startet med dette som en hobby, men innså at det faktisk var lurt å gå videre med det.

Selskapet er ennå ikke registrert, men håper å komme i mål og få startet virksomheten i høst.

I Kina har luftforurensningen vært ekstrem i flere år, og det ser ikke ut til å bli noe bedre. Allerede i 2013 begynte man å tjene gode penger på å selge ren luft til desperate kinesere.

Da begynte multimilliardæren Chen Guangbiao å selge komprimert luft, til kun fire kroner boksen.

Svært skeptisk

Dag Tønnesen, forsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) er ikke særlig overbevist om at slike flasker med komprimert luft har en helsemessig gevinst.

– Jeg kjenner ikke godt til disse produktene, men jeg vet hvordan luftforurensning skapes og hvor mye som skal til for å bekjempe dette. Jeg skjønner egentlig ikke at noen skal klare å bli lurt til å betale for slikt, sier Tønnesen til E24. 

Ifølge Store Norske Leksikon, puster man inn rundt 6–7 liter i minuttet om man hviler.

Er man i høy aktivitet, kan inntaket bli så mye som 100 liter per minutt.

Saken fortsetter under annonsen.

En flaske fra Alpine Air Company inneholder til sammenligning tre liter.

 <p>Dag Tønnesen, forsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).</p>

Dag Tønnesen, forsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

– For å få noen gevinst må man nok få i seg rundt en tredel av det totale luftinntaket, og man ser jo raskt at slike flasker bare utgjør et marginalt inntak.

– Kan ikke gjøre situasjonen verre

– Men om man blir dårlig av å være ute, så kan det kanskje føles bra med litt frisk luft?

– Munnbind eller astmamedisin ville vært mye mer effektivt.

Jonassen erkjenner at helsegevinsten av slik komprimert luft kan diskuteres, men mener fortsatt at nytten kan være stor.

– Faktum er at Kina sliter med mye smog og har elendig luftkvalitet. Så et friskt pust av ren luft fra den norske fjellheim kan i hvert fall ikke gjøre situasjonen verre. Masker er veldig utbredt, og luft fra boks og andre luftrensesystemer blir mer og mer vanlig.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå