– Vi kommer ikke til å gå med overskudd i år, og planlegger ikke det neste år heller

Konkurrenten la ned på grunn av underskudd i januar. Foreløpig fortsetter Kolonial.no driften, men det er liten tvil om at underskuddet tynger. 


<p><b>UNDERSKUDD:</b> Kolonial.no tapte 159 millioner kroner i fjor. </p>

UNDERSKUDD: Kolonial.no tapte 159 millioner kroner i fjor. 

Nettmatbutikken Kolonial.no gikk med et negativt driftsresultat på 253,5 millioner kroner i fjor, viser regnskapstall fra Brønnøysundregistrene. I 2016 endte driftsresultatet på minus 117,4 millioner kroner.

Samtidig økte også underskuddet for nettbutikken. Årsresultatet endte på minus 159,1 millioner kroner, ned fra minus 118,8 millioner kroner året før.

– Vi forventet et underskudd i fjor, og forventer et underskudd fremover. Det koster penger å vokse så kraftig som vi gjør, sier Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas. 

– Mens sammenlignbare selskaper i Skandinavia vokste 20 til 25 prosent vokste vi 88 prosent i fjor, fortsetter han.

Selskapets omsetning endte på 801,4 millioner kroner, en nær dobling fra året før da selskapet endte på 424 millioner kroner.

 – Året i fjor var et svært fremgangsrikt år med mye vekst, sier Munthe-Kaas. 

Han mener det er viktig å investere i selskapets vekst, og at investorene er innstilt på at selskapet taper penger. 

– Det koster å bygge ut kapasiteten, sier Kolonial-sjefen.

Nettbutikken regner ikke med å gå med overskudd med det første.

– Vi kommer ikke til å gå med overskudd i år, og planlegger ikke det neste år heller. Utover det skal jeg ikke spekulere i det, sier han til E24.

Konkurrenten la ned

Ved nyttår valgte konkurrenten Marked.no å legge ned driften etter langvarige underskudd for bedriften. Den gang hadde ikke Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas oversikt over fjorårets underskudd annet enn at det var større enn i 2016.

– Vi har valgt å legge prisene på samme nivå som lavprisbutikkene. Det er selvsagt aggressivt, men vi har fått uttelling i sterk kundevekst, sa Munthe-Kaas til E24 den gang.

100 måtte gå

Underskuddet de siste årene har kostet for Kolonial.no. I november ble det kjent at selskapet ville kutte hver fjerde ansatt.

Totalt endte lønnskostnadene på 191,3 millioner kroner i fjor, en økning på nær 100 millioner kroner fra året før. Rundt 100 personer måtte gå i nedbemanningen, og Kolonial hadde i etterkant av dette rundt 300 ansatte.

– Siste halvår effektiviserte vi en del. Vi nedbemannet 100 av 400 ansatte. På tross av det vokste vi kraftig hele perioden. Det var en økning i produktiviteten som gjorde at vi kunne effektivisere, sier Munthe-Kaas til E24. 

Kolonial-sjefen bekreftet i november også at det var investorenes ønske om lønnsomhet som førte til nedbemanningen. 

– Nå har vi gjort jobben med å nedbemanne. Vi kommer til å forbedre oss videre og produsere mer, men med samme antall eller litt fler ansatte, sier Munthe-Kaas. 

Kostnadene til selskapet økte med nær en halv milliard kroner, til 1,05 milliarder kroner i 2017. Det er vekst i både varekostnad, lønnskostnad og annen driftskostnad som førte bidro til den samlede kostnadsveksten. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå