Undersøkte korrupsjonsrykter - spor stoppet i skatteparadis

Allerede våren 2012 ble ledelsen i halvstatlige Kongsberg Gruppen gjort kjent med  korrupsjonsanklager mot eget selskap. De undersøkte saken, men skal ha gitt seg da sporene stoppet i skatteparadiser.

<p><b>PRESSEKONFERANSE:</b> Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen (til venstre) under pressekonferansen tirsdag, arrangert etter at selskapet er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania.</p>

PRESSEKONFERANSE: Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen (til venstre) under pressekonferansen tirsdag, arrangert etter at selskapet er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania.

– Vi fikk høre noen rykter om at det kunne være noe i en del av virksomheten. Vi gikk inn med egne og eksterne ressurser for å kartlegge saken fram til høsten 2013, sier konsernsjef Walter Qvam til NTB.

Dagens Næringsliv skriver i sin papirutgave i dag at Kongsberg Gruppens interne undersøkelser ledet til skatteparadiser, land som er strenge med innsyn i selskapsinformasjon og regnskaper.

Saken ble til slutt lagt til side, i samråd med revisjonsselskapet PwC og andre eksterne bidragsytere, uten at politiet var blitt orientert, melder NTB.

Så gikk Økokrim til aksjon.

Tirsdag ble selskapets lokaler på Kongsberg og i Asker ransaket.

Selskapet er nå siktet for brudd på straffelovens paragraf 276 om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania mellom 1999 og 2008.

Ansatt siktet

Også en av selskapets ansatte er siktet i saken, opplyste Qvam på en pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld.

– Vedkommende jobber fremdeles i konsernet, men ikke i en lederposisjon, sier han.

– Var det galt å legge saken til side og ikke varsle politiet når det nå viser seg at Økokrim tar ut siktelse?

– Nei, vi har ingen tilleggsinformasjon i dag utover det vi visste i 2013, sier han.

<p><b>IKKE GALT:</b> Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam (til høyre) sier det ikke var galt å ikke varsle politiet om de interne korrupsjonsundersøkelsene. Her sammen med styreleder Finn Jebsen under tirsdagens pressekonferanse.</p>

IKKE GALT: Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam (til høyre) sier det ikke var galt å ikke varsle politiet om de interne korrupsjonsundersøkelsene. Her sammen med styreleder Finn Jebsen under tirsdagens pressekonferanse.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sier Kongsberg Gruppen samarbeider godt med politiet.

– Men på prinsipielt grunnlag er det viktig for politiet å få informasjon om mistanke så tidlig som mulig. I en del tilfeller er det nødvendig med politiets etterforskningsmetoder for å komme til bunns i saken. Særlig gjelder dette i saker der det er behov for etterforskning i utlandet, sier hun til NTB.

– Ikke uvanlig

BI-professor Petter Gottschalk fulgte pressekonferansen fra tilhørerplass. Han sier det er helt vanlig for store selskaper å forsøke å ordne opp i saker som dette, uten å involvere politiet.

– Det er en form for privatisering av rettsoppgjør som beklageligvis har fått bre om seg. Dette framstår som en typisk varsler-sak, der noen har tipset Økokrim om forhold selskapet helst hadde sett at var blitt ordnet internt, sier Gottschalk, som trekker paralleller til Betanien-saken og Aschehoug-saken.

Samfunnsøkonom og korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Universitetet i Bergen sier forsvarsindustrien er særlig utsatt for korrupsjonssaker.

– Forsvarsindustrien preges av store kontrakter og mye hemmelighold. Smøring av forretningsforbindelser har forekommet i stor utstrekning. I tillegg er det vanskelig for omverdenen å vite hva som er riktig pris for utstyret som leveres og hva det faktiske behovet er, sier hun til NTB.

Milliarder

Verken Økokrim eller Kongsberg Gruppen vil gå i detaljer om hva saken gjelder, men de aktuelle kontraktene mellom Kongsberg Defence and Aerospace og rumenske myndigheter anslås å være verdt mer enn 1,4 milliarder kroner.

Styreleder Finn Jebsen sier styret i selskapet fortløpende ble orientert i generelle vendinger om den aktuelle saken. Den vil også bli tatt opp i et eget styremøte onsdag. Kongsberg Gruppen har gode systemer for å motvirke korrupsjon, mener han.

– Saken dreier seg om forhold mange år tilbake i tid. Vi er sikre på at vi i dag og i flere år har og har hatt systemer på toppnivå, sier Jebsen til NTB.

Ukjent for statsråden

– Så vidt vi kan se, har ikke departementet blitt orientert om denne saken tidligere. Vi tar selskapets håndtering til etterretning, sier fungerende kommunikasjonssjef Martine Røiseland i Nærings- og Fiskeridepartementet til NTB.

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen, og næringsminister Monica Mæland (H) har nå bedt styret om en orientering. Tidligere tirsdag slo hun fast at hun ikke visste noe mer enn det som hadde kommet fram offentlig.

– Jeg har derfor ikke mer å tilføye enn at dette selvfølgelig er alvorlig, sa hun.

Korrupsjonsmistanken mot det kjente norske industriselskapet reises bare uker etter at Økokrim ila gjødselselskapet Yara et forelegg på 295 millioner kroner for korrupsjon i Libya, India og Russland.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå