Flere konkurser enn i finanskriseåret 2009

Selv om det er ny konkursrekord, er det ikke like mange faresignaler i den norske økonomien, forklarer sjeføkonom. 


<p>KONKURS: Ett av selskapene som gikk konkurs i august var selskapene bak butikkjeden Enklere Liv.</p>

KONKURS: Ett av selskapene som gikk konkurs i august var selskapene bak butikkjeden Enklere Liv.

Data- og analyseselskapet Bisnode registrerte en økning i antall rene konkurser på hele 22,4 prosent i august, sammenlignet med samme måned i fjor.

I august gikk 394 bedrifter konkurs, og 85 ble tvangsoppløst av myndighetene. De siste 12 månedene har 6483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst, en økning på 9,5 prosent.

– Burde gå bedre

I finanskriseåret 2009 endte 6.449 bedrifter i skifteretten.

– Vi har gjennom flere måneder sett en utvikling vi stusser over. Det burde egentlig gått bedre, når vi ser på andre utviklingstrekk i økonomien, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Detaljhandel og tjenesteyting har tidligere vært en liten del av statistikken, men nå opplever disse bransjene at det er mange bedrifter som må gi oppl . Innen detaljhandelen har 666 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet i årets første åtte måender. Innen tjenesteytende næringer er tilsvarende tall 825.

Bare i løpet av forrige uke kom det meldinger om nye konkurser fra blant annet  Finn Schjølls blomsterkjede og butikkjeden Enklere Liv.

Ifølge Virkes tall har det blitt ti prosent færre butikker i Norge i løpet av de siste åtte årene.

– Noen må gi etter

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets forklarte i forrige uke at dette ikke nødvendigvis er et faresignal, som det var i 2009.

– Fra et samfunnsøkonomisk synspunkt, så var konkursene under finanskrisen et faresignal om tilstanden i norsk økonomi. Nå er det ikke like stor grunn til bekymring. Det kan nå være et tegn på at det skjer et skifte, nye bedrifter erstatter de gamle, sa Haugland.

– Om det skal bli rom for nye, må noen gi etter. Det er kapitalismens brutale, men nødvendige, natur. Og en helt naturlig del av en omstilling, la hun til.

Statistisk sentralbyrå registrerte en økning på 21 prosent i antall konkurser i andre kvartal. De kommer med sin statistikk for tredje kvartal 5. november.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå