Konkursene øker kraftig – verst på Nordvestlandet

Antall konkurser økte i september, tross solid norsk økonomi.


<p><b>KONKURSHOPP</b>: Stadig flere bedrifter må stenge dørene. Her fra da Moods of Norway gikk konkurs i fjor.</p>

KONKURSHOPP: Stadig flere bedrifter må stenge dørene. Her fra da Moods of Norway gikk konkurs i fjor.

416 selskaper måtte sette kroken på døra i september, viser ferske tall fra kredittsjekkselskapet Experian. Det utgjør en økning på 12,1 prosent fra samme periode i fjor.

Så langt i år har 3.738 selskaper gått konkurs, som er 13,4 prosent mer enn i fjor, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Denne uken har det kommet flere positive signaler om at norsk økonomi er i medvind. Blant annet har ikke NHOs medlemsbedrifter vært mer optimistiske på ti år. Derfor er det et stort paradoks at antall konkurser fortsetter å øke i høyt tempo, sier salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian Norge i meldingen.

Les også: (+) Det norske konkurs-mysteriet

Verst i nordvest

Ifølge Experian er økningen størst i fylkene Møre og Romsdal (34,8 prosent) og Sogn og Fjordane (34,2 prosent).

I varehandelsektoren har 801 bedrifter gått konkurs hittil i år, som er en økning på 31,7 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. For bygg- og anleggssektoren har det så langt vært en økning på 18 prosent.

– Det er tydelig at det er strukturelle endringer på gang i handelsnæringen, og at flere butikker legger ned blant annet som følge av tøffere konkurranse fra netthandel. Bygg og anleggsektoren sliter nok også med ettervirkninger etter et svakt boligmarked i fjor. Det tar nemlig alltid litt tid fra nedturen er over oss til vi ser utslaget i antall konkurser, sier Kristiansen i meldingen.

Økning også i august

For en måned siden meldte data- og analyseselskapet Bisnode at de hadde registrert en økning i antall rene konkurser på 22,4 prosent i august, sammenlignet med samme måned i 2017.

På det tidspunktet hadde 6.483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst. I finanskriseåret 2009 gikk totalt 6.449 bedrifter til skifteretten.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå