Christen Sveaas blar opp 200 millioner for nytt kunstbygg

Investoren finansierer byggingen av et ny kunsthall i tilknytning til Kistefos-Museet, som skal strekke seg 63 meter over Randselven i en tvistet form.


<p><b>THE TWIST:</b> Navnet på det nye bygget følger av formen over Randselva.</p>

THE TWIST: Navnet på det nye bygget følger av formen over Randselva.

Kistefos-Museet på Jevnaker utvides i år med et nytt bygg, finansiert av investor Christen Sveaas.

Når det er klart for åpning i september vil det nye bygget strekke seg over Randselva, i en tvistet form.

Bygget skal huse kunstutstillinger, og investeringen på 200 millioner kroner finansieres av Sveaas.

– Byggingen av et nytt museumsbygg over elven gjør at Kistefos Museet blir et mer spektakulært sted å besøke. Bygget vil, fordi det er en bro over elven, sikre at publikum får en fin rundtur med skulpturparken og tresliperimuseet, og det nye kunstmuseet, skriver han i en e-post.

Les også: Røkke dropper arbeidet med skyskraper på Fornebu

Skulpturpark og museum

 <p>Investor Christen Sveaas.</p>

Investor Christen Sveaas.

Kistefos-direktør Egil Eide forteller at prosessen begynte nesten 20 år tilbake i tid, da Christen Sveaas begynte å se på utviklingsmulighetene ved Kistefos.

Han sier videre at det etter 2011 har vært en utviklingsfase med arkitekter for å finne den beste løsningen på Kistefos, som består av en kombinasjon av Nord-Europas største utendørs skulpturpark for samtidskunst, et tresliperi fra 1889 og årlige kunstutstillinger.

– Behovet for utvidelse av skulpturparken, kombinert med at du må over en elv, fanget rett og slett arkitektene opp som en idé, sier Eide.

Stiftelsen Kistefos-Museet ble opprettet i 1996 med hjelp fra Christen Sveaas og Jevnaker kommune, og har siden hatt ansvaret for bevaringen av de gamle fabrikkbygningene som i dag utgjør Kistefos-Museet.

– Skulpturparken er allerede en av Europas største skulpturparker for samtidsskulptur og det nye museet vil forhåpentlig bidra til at Kistefos blir en skikkelig kunst, kultur og industrihistorisk destinasjon, skriver Sveaas.

Les også: Orkla åpnet nytt milliardbygg

Håper på dobling av besøket

Navnet på bygget som tvister seg 63 meter over Randselven blir, kanskje ikke veldig overraskende, «The Twist». Eide forteller at bygget vil bestå av tre gallerier, til sammen rundt 1.000 kvadratmeter.

Forventningene til det nybygget er at det skal øke besøkstallet betydelig, ifølge direktøren. Toppåret så langt er 50.000 besøkende.

– Vi må ha en målsetting om at det skal dobles, sier Eide.

– Vi har sterk tro på at dette bygget er så fantastisk flott at det vil trekke til seg ikke bare de som er spesielt interessert i kunst, men mange andre målgrupper også, som synes bygget i seg selv er spektakulært, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå