Risler milliarder over eget museum

Hans Rasmus Astrup oppretter stiftelse som skal gagne Astrup Fearnley Museet.

<p><b>ÅPNET MUSEET:</b> Astrup Fearnley Museet ble åpnet av dronning Sonja. Hans Rasmus Astrup i samtale med dronningen under åpningen.<br/></p>

ÅPNET MUSEET: Astrup Fearnley Museet ble åpnet av dronning Sonja. Hans Rasmus Astrup i samtale med dronningen under åpningen.

Ifølge Aftenposten legger kunstsamleren og forretningsmannen Hans Rasmus Astrup sine viktigste selskaper og verdier inn i en stiftelse, som skal støtte kulturelle tiltak, spesielt Astrup Fearnley Samlingen og det nye museet på Tjuvholmen i Oslo. 

Kunstsamlingen og den nye museet er blant Europas desiderte mest spektakulære kunstarenaer, men verdien på kunstskattene er ukjent. Astrup har selv spilt en sentral rolle i oppbyggingen, sammen med blant annet Haaken Christensen.

Det viktigste selskapet til Astrup er Astrup Fearnley AS, som han eier 100 prosent. Astrup Fearnley har eierposter i en rekke virksomheter, primært innenfor shipping og finans.

Ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste var Hans Rasmus Fearnely god for 4,7 milliarder kroner i sommer.

Skal kjøpe kunst

Aftenposten skriver at stiftelsens formålsparagraf åpner for at den kan fortsette i samme spor som Astrup selv har gjort, ved å bruke penger fra forretningsvirksomheten til å investere i kunst fra både inn- og utland.

Stiftelsen får i oppdrag å sørge for at kunstsamlingen «opprettholdes og videreutvikles som en dynamisk og tidsriktig kunstsamling og som en sentral formidler av moderne kunst til allmenheten».

- Nøkkel til evigheten

Museums-direktør Gunnar B. Kvaran på Astrup Fearnley sier til Aftenposten at museet nå har fått en nøkkel til evigheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<p><b>ASTRUPS LIVSVERK:</b> Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen</p>

ASTRUPS LIVSVERK: Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen


- Den tryggheten er det ikke mange private museer som har, hverken i Norge eller internasjonalt. Det vi opplever nå er en kunsthistorisk begivenhet, et momentum for Kunst-Norge. Det er såpass stort at jeg tillater meg å bruke litt store ord, sier han.

Fengslet

Astrup-familiens bruk av en stiftelse førte for knappe 20 år siden til en stor omveltning av de norske reglene for stiftelser.

VG avslørte sommeren 1992 at Astrup-familien, med Hans Rasmus' storebror Nils Jørgen, hadde brukt penger fra stiftelsen Thomas Fearnleys Bidrags- og Gavefond til private formål av ymse karakter - alt fra kjøp av private biler til medlemskap i Oustøen Country Club.

I etterkant av denne saken ble det gjort store endringer i stiftelsesloven. Nils Jørgen Astrup ble dømt til ett år og syv måneder i fengsel.

Arbeidet med å legge Hans Rasmus Astrups verdier inn i en stiftelse skal ifølge Aftenposten ha pågått over en lengre periode.

Det har derfor ingen direkte tilknytning til at Olav Thon for bare noen dager siden varslet at han legger hele sin virksomhet inn i en stiftelse som skal drive forretningsimperiet videre.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå