Dette frykter norske ledere mest

Selv om Økokrim mener trusselen for korrupsjon er noe økende, synker frykten for det, ifølge norsk lederundersøkelse.


<p><b>KRISE:</b> Markedene over hele verden slet tungt da finanskrisen slo til i 2008. Nettopp finanskrise er en av fryktene norske ledere har på topp tre, ifølge en ny undersøkelse.</p>

KRISE: Markedene over hele verden slet tungt da finanskrisen slo til i 2008. Nettopp finanskrise er en av fryktene norske ledere har på topp tre, ifølge en ny undersøkelse.

Økokrim rapporterer at korrupsjonstrusselen er økende, og Transparency International melder at Norge er det mest korrupte landet i Skandinavia, selv om vi fortsatt er blant verdens minst korrupte land.

Men korrupsjon og misligheter er ikke det norske ledere frykter mest.

Dette kommer frem i BDOs årlige risikoundersøkelse blant 1.500 ledere og toppledere i private og offentlige virksomheter.

Rangering

De har listet opp ti trusler, der lederne skulle rangere hvor stor de anså hver trussel for å være.

Øverst på listen er dataangrep, konjunkturnedgang og finanskrise, mislighold og korrupsjon er rangert som nummer åtte, med naturkatastrofer og terrorangrep på niende- og tiendeplass.

Det er i beste fall korttenkt, men i verste fall kan det få helt katastrofale følger for virksomheten, sier BDO-advokat og gransker Henrik Dagestad.

På spørsmålet om hvor kritisk lederne vurderer risikoen for korrupsjon, endte svaret på 1,65 på en skala fra 1 til 4, der 1 er lite kritisk, og 4 er svært kritisk.

Dette er lavere enn det har vært tidligere år.

Undersøkelsen viser også at en av fire ledere sier at deres virksomhet ikke er godt nok rustet til å takle en situasjon hvor korrupsjon eller mislighold oppstår.

Kan påvirkes

I Økokrims trusselvurdering skriver de at de venter at trusselen for økonomisk kriminalitet er økende.

– Undersøkelsen tyder på at norske ledere mener korrupsjon og mislighold er en trussel som kan ramme dem, sier Anna Haugmoen Mo, avdelingsleder for blant annet korrupsjonsteamene i Økokrim, til E24.

 <p>Avdelingsleder Anna Haugmoen Mo i Økokrim.</p>

Avdelingsleder Anna Haugmoen Mo i Økokrim.

Hun påpeker at denne kategorien, i motsetning til flere av de andre truslene på listen, er noe bedriftene kan påvirke.

– Det gjøres mye godt antikorrupsjonsarbeid i norske virksomheter, men undersøkelsen viser at flere kan bli bedre. Det samsvarer med inntrykket vi har gjennom sakene vi har behandlet og kontakten vi har med næringslivet, sier avdelingslederen.

I styrerommet

Hun sier at det er viktig å være klar over at det viktige antikorrupsjonsarbeidet skjer i bedriftene og på styrerommene.

– Vi vet at vi bare kan ta toppen av isfjellet, sier Mo og legger til at de jevnlig får henvendelser fra bedrifter om hvordan de kan bedre sitt arbeid med korrupsjon.

– Bekjempelsen av korrupsjon krever en god dialog mellom alle i samfunnet, herunder påtalemyndigheten og næringslivet. Det forsøker vi på ulikt vis å bidra til, blant annet ved å være med på å arrangere en årlig antikorrupsjonskonferanse som fant sted forrige uke, sier Mo.

 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå