– Du må skjønne hvorfor en fyr kjører på hytta klokken to på en fredag

Norsk-pakistanske Shahzad Abid reagerer på kritikken av hvite, middelaldrende menn som velger kandidater lik seg selv til topplederstillinger. Kan ikke kvotere inn innvandrere, mener han.


<p><b>REAGERER:</b> Norsk-pakistanske Shahzad Abid (46) har vært direktør for Ledlight Group og er aksjonærvalgt medlem av bedriftsforsamlingen i Norsk Hydro.</p>

REAGERER: Norsk-pakistanske Shahzad Abid (46) har vært direktør for Ledlight Group og er aksjonærvalgt medlem av bedriftsforsamlingen i Norsk Hydro.

Næringslivstoppen sender i steden følgende brannfakkel til lederspirer med innvandrerbakgrunn:

– Er du norsk nok? Du må først ha kulturforståelsen. Du må skjønne hvorfor en fyr kjører på hytta klokken to på en fredag, og du må vite hva julestemning innebærer. Du må ha norskheten i deg!

Abid mener en del lederkandidater med innvandrerbakgrunn stiller med dårligere forutsetninger enn CVen gir inntrykk av, fordi det i mange tilfeller skorter på kulturforståelsen.

– Her har jeg har lyst til å utfordre min egen «gruppe» litt. Når du leder et selskap er det alfa og omega at du forstår den norske arbeidskulturen og måten å kommunisere på. Ellers blir det fort krøll, sier han.

8 av 10 direktører for statseide selskaper er menn, viser tall E24 har innsamlet.

Hodejeger Trine Larsen mener kampen står om mangfold generelt, og ikke kjønn.

Hun sier det sitter homogene grupper hvite menn i 40- og 50-årene som begår «den klassiske rekrutteringsfeilen»: Å velge personer til lederjobbene som er lik seg selv.

Slik holdes ikke bare kvinner utenfor, men også yngre menn og personer med innvandrerbakgrunn, mener hun.

Blant totalt 70 statseide selskap har ingen av direktørene ikke-vestlig innvandrerbakgrunn.  Se grafikken her

Synes ikke hudfarge var hinder

Men innvandrer-sjefene finnes – det er Shahzad Abid et bevis på.

Som liten kom han til Norge fra Pakistan, hvor begge foreldrene er fra. Han har blant annet vært administrerende direktør i Ledlight Group, et selskap eid av Höegh-familien, og er aksjonærvalgt medlem av bedriftsforsamlingen i Norsk Hydro.

– Jeg har hele veien blitt møtt med både åpenhet, inkludering og nysgjerrighet. Det har vært fokus på min kompetanse, ikke hudfarge, sier han til E24.

Abid, som i dag jobber som uavhengig konsulent, sier han kjenner flere med innvandrerbakgrunn som har jobbet seg opp til høyt betrodde posisjoner i næringslivet.

Samtidig kan det ikke være tvil om at de er i et klart mindretall, vedkjenner han.

Saken fortsetter under E24s direktørkart. Sjekk den interaktive versjonen her!

 <p><b>ENSFARGET:</b> Her ser du direktørene i 70 statseide selskaper. Cirka 8 av 10 er menn, og samtlige er hvite.<br/></p>

ENSFARGET: Her ser du direktørene i 70 statseide selskaper. Cirka 8 av 10 er menn, og samtlige er hvite.

– Har null tro på kvotering

– Og kanskje skulle det vært flere. Norge er nok et stykke bak utlandet. Nokia, Microsoft og Coca-Cola har alle ikke-vestlige personer i toppledelsen, mens du skal lete en stund for å finne dem i store selskaper notert på Oslo Børs, sier han.

Men å snakke om hvite, middelaldrene menn som skyr innvandrere i toppleder-rekrutteringen blir bomskudd, mener han.

– Det er jo langt færre i befolkningen med ikke-vestlig bakgrunn. Det betyr færre gode kandidater for de som rekrutterer. Da er det også helt naturlig at entisk norske velges oftest, sier Abid.

– Det dreier seg altså først og fremst om at utvalget må bli bedre, snarere enn at det hersker dårlige holdninger der ute. Og inntil det skjer, så har styret og eierne faktisk et ansvar for å velge den beste kandidaten til jobben. Da kan du ikke bare kvotere innvandrere inn. Det har jeg null tro på, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå