Kvinneskred på Wall Street

Pepsi-direktør Indra K. Nooyi går av. Hun føyer seg i rekken av kvinner som forlater sjefsstolen i USAs største selskaper.


<p><b>SLUTTER SOM MANGEÅRIG PEPSI-SJEF:</b> Indra K. Nooyi (nummer tre fra venstre) ringer bjellen på New York-børsen på dette bildet fra 2010.</p>

SLUTTER SOM MANGEÅRIG PEPSI-SJEF: Indra K. Nooyi (nummer tre fra venstre) ringer bjellen på New York-børsen på dette bildet fra 2010.

Det sender kvinneandelen til bunns: Nå ledes kun 23 av Fortune 500-selskapene i USA av kvinner, tilsvarende under fem prosent.

Nooyi varslet sin avgang mandag, etter 12 år som øverste sjef for brusgianten. Hun er i godt selskap.

Det siste året har oppsiktsvekkende mange kvinner sluttet i sine topplederposisjoner hos noen av USAs største selskaper, ifølge en gjennomgang fra Marketwatch.

– Må finne en løsning

Blant dem er Mattel-konsernsjef Margo Georgiadis, Hewlett Packard-direktør Meg Whitman og Mondelez-toppsjef Irene Mondelez.

Den avtroppende Pepsi-sjefen er selv lite begeistret for den skjeve kjønnsfordelingen blant konsernsjefer i USA – selv om hun mener det har en naturlig forklaring.

– Vi får massevis av kvinner blant nyansatte. De klatrer også til mellomledelsen, men på det tidspunktet begynner mange også å vente barn, sa Nooyi da hun gjestet det populære Freakonomics-radioprogrammet tilbake i februar.

– Og når man får barn, blir det vanskelig å balansere foreldrerollen og ekteskapet med å prestere på høyt nivå, slik at man fortsetter å rykke oppover i selskapet. Dermed tynnes det ut i toppen. Vi er nødt til å finne en løsning på det, fortsatte hun.

Akterutseilt i lederjakten

Mens over 95 prosent av sjefene for de 500 største selskapene i USA er menn, er kjønnsbalansen et hakk jevnere i næringslivet for øvrig:

En nylig undersøkelse fra Washington-tenketanken Pew Research Center viste at rundt 10 prosent av totalt 5.700 administrerende direktører og finansdirektører som sitter i selskapene på S&P Composite 1.500-indeksen er kvinner.

Ifølge en annen undersøkelse er 10 prosent også andelen kvinner blant kandidatene som vurderes for topplederstillinger i USA.

Kvinnelig lederskap er fortsatt svært stigmatisert i amerikanske bedrifter, konkluderer en McKinsey-studie, som viser at kvinner som forsøker å forhandle seg opp i gradene ofte oppleves som mer aggressive og kontrollerende enn menn, og har langt dårligere sjanser for å bli forfremmet.

Et lyspunkt er at kvinner utgjorde 18 prosent av toppsjefene som ble erstattet i amerikanske selskaper i 2017, et tegn på en jevnere kjønnsbalanse fremover.

Mannsdominans på Oslo Børs

Tall fra Statistisk sentralbyrå tyder på at Norge ligger foran USA på kjønnsbalanse på ledernivå generelt – men det er store sprik, med langt høyere mannsdominans blant topplederne for aksjeselskapene.

38 prosent av alle ledere i Norge er kvinner, ifølge en likestillingsrapport som SSB slapp i fjor høst. Her trekker offentlig sektor kraftig opp, hvor et lite flertall av lederne faktisk er kvinner. I det private næringslivet er imidlertid nær 7 av 10 ledere menn, viste rapporten.

Blant selskapene på Oslo Børs er mannsdominansen betydelig høyere.

Kvinner utgjorde kun 16,2 prosent av daglige ledere for aksjeselskap i 2017, ifølge SSB-tall fra samme år. Denne grafen viser utviklingen i antallet AS-sjefer blant begge kjønn:

En kartlegging E24 gjorde i 2016 viste at 16 av 70 selskaper med den norske stat på eiersiden var ledet av kvinner, tilsvarende omtrent to av ti.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå