OECD: Yrkesaktive kvinner har gitt nordisk vekstløft

De nordiske landene har vært ledende på politikk tilpasset likestilte hjem og familier. Dette har gitt økonomiske resultater, ifølge en ny rapport. 


<p>Her er statsminister Erna Solberg (t.v.) sammen med OECDs generalsekretær Jose Angel Gurria under et møte i mars i år.</p>

Her er statsminister Erna Solberg (t.v.) sammen med OECDs generalsekretær Jose Angel Gurria under et møte i mars i år.

Den høye andelen kvinner i arbeidslivet løfter de nordiske landenes økonomi, slår OECD fast i en ny rapport.

Sverige, Norge, Danmark og Island har alle andel yrkesaktive kvinner på over 75 prosent. I Finland er andelen 74 prosent.

Ville vært mindre

OECD anslår at veksten i andelen yrkesaktive kvinner i Norden har dyttet BNP per innbygger med mellom 10 og 20 prosent.

I rapporten blir det anslått at BNP per innbygger i Norge ville falt med 9.000 dollar om andelen kvinner i arbeidslivet hadde blitt på samme nivå som i midten av 60-tallet. Det tilsvarer et fall på 71.901 kroner. 

Vekstdriver

– Likestilling mellom kjønnene er både en menneskerettighet og en vekstdriver i økonomien, sier generalsekretær Ángel Gurría i en pressemelding.

– De nordiske landene har kommet lenger på veien mot likestilling enn de fleste andre OECD-landene. Om de blir fullstendig likestilte, så vil det gi både sosiale og økonomiske fordeler, men krever også mer innsats, sier Gurría.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå