MAARUD: - Nå skal vi bli nummer én igjen

Sylvia Brustad, ordfører og opposisjon fryder seg over Maaruds fornorsking.

Norske selskaper som flagger ut, og så kommer tilbake i folden, tilhører sjeldenhetene.

Nå jubler regjering, kommune og opposisjon over at Herkules Private Equity Fund fører tradisjonsrike Maarud tilbake til norsk eierskap.

Maarud har produksjonsanlegg i Sør-Odal i Hedmark, utenfor Gøteborg og i Litauen. Sør-Odals ordfører Knut Hvithammer mener at potetgull, det er Maarud og Sør-Odal.

- Dette er en gladsak for kommunen og de ansatte. Vi føler at Maarud har blitt stemoderlig behandlet av Kraft, og derfor har markedsandeler gått tapt. Norske Hercules vil bruke mye penger på å gjøre oss til nummer en igjen, sier ordfører Knut Hvithammer i Sør-Odal kommune til E24.

Les også: - Kraft sviktet Maarud

Glad næringsminister

For sju år siden hadde Maarud halve det norske snacksmarkedet, men siden da er markedsandelen redusert til en tredel. Maaruds hovedkonkurrent er Kims.

- Det er hyggelig å se at norske bedrifter er attraktive hos investorer. Jeg håper at dette eierskiftet bidrar til å utvikle selskapet og sikrer arbeidsplassene slik de nye eierne nå gir uttrykk for, skriver næringsminister Sylvia Brustad i en e-post til e24.

Også Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg gleder seg over nyheten.

- All norsk industri som vender tilbake til norsk eierskap er gledelig. Som en ivrig forbruker av Maarud er jeg også fornøyd, humrer Korsberg til E24.

Frp har samtidig et stikk til næringsminister Sylvia Brustad og regjeringen.

- Dette er definitivt ikke de rødgrønnes fortjeneste. Det er betegnende at de allerede har satt inn sin tredje næringsminister, en minister som egenlig var for sliten, hevder Korsberg.

- Lykkelig løsning

Totalt har Maarud 390 ansatte. Det er ikke planlagt oppsigelser som en konsekvens av oppkjøpet.

– Ut fra hva vi vet så langt, ser dette positivt ut. Vi er særlig glade for at den nye eieren vil investere for å øke salget, sier fagforeningsleder Unni Hexeberg på fabrikken på Disenå i en melding.

Ordfører Hvithammer mener det var en fare for at Maarud-fabrikken måtte flagge ut.

- Det har skjedd med så mye annen norsk forbruksindustri. Det gjør løsningen nå ekstra lykkelig. Merkevaren må nå utvikles, sier Hvithammer til E24.

Potetene til Sør-Odals største industrivirksomhet kommer for en stor del fra bøndene i Hedmark. Årlig bruker fabrikken 25.000 tonn poteter. Tross tapte markedsandeler har produksjonen vært stabil, ettersom snacksforbruket stadig øker.

Les også: Rekorddyre ferskpoteter

Flere E24-nyheter

På forsiden nå