Gjør seg klare for burgerkrig i Norge

Max og McDonald's har strategien klar for å forhindre at Jens Ulltveit-Moe glefser i seg markedsandelene til burgerkjedene.

<p><b>SVERIGES BURGERKONGE:</b> Familieselskapet Max har stått stødig i konkurransen med amerikanske burgerkjeder i snart 40 år. Derfor er det lite frykt å spore hos Richard Berfors i møte med ambisiøse Burgerking.</p>

SVERIGES BURGERKONGE: Familieselskapet Max har stått stødig i konkurransen med amerikanske burgerkjeder i snart 40 år. Derfor er det lite frykt å spore hos Richard Berfors i møte med ambisiøse Burgerking.

Umo Restaurant Group og Burger King Worldwide har inngått en samarbeidsavtale som gir investoren Jens Ulltveit-Moe «Master Franchise-rettighetene» til Burger Kings 138 restauranter i Skandinavia, melder selskapet.

Ulltveit-Moe mener at burgermarkedet er underutviklet. Planen er å satse tettere rundt hovedstedene, og kjøre hardere på flere drive in-restauranter og etablere seg i kjøpesentre.

Det blir han ikke alene om.

Les også: Starbucks rykker inn i Norge

Max ekspanderer

Det var ventet at Burger King ville ekspandere i Norden. Det forteller administrerende direktør i burgerkjeden Max, Richard Berfors, som også har aggressive ambisjoner om å få flere skandinavere til å spise burger.

- Denne vinteren har vi åpnet vår første restaurant i Danmark. Vi vil satse sterkere i Norden, med i alle fall 10 nye restauranter i året, forteller Berfors til E24. 

Sveriges burgerkonge har gode tall å vise til. De siste fem årene har familiebedriften doblet omsetningen til ca. 1,5 milliard svenske kroner i 2011. Veksten var på 18 prosent fra foregående år.

Les også: MAX starter burgerkrig

- Vi skjelver ikke

Han tror svenske Max har en unik fordel i møte med amerikanske burgerkjeder. 

- Vi jobber ut i fra en nordisk kontekst. Våre burgere er tilpasset nordiske ganer. Smaksmessig er vi ganske selvsikre, etter å ha vunnet den ene kvalitetstesten etter den andre, forteller han til E24.

- I tillegg satser stort på helsevennlige burgere og miljøvennlig produksjon, legger han til.

Han skryter av konkurrenten, og tror investor Jens Ulltveit-Moe vil fortsette suksessen til Burger King.

- Ulltveit-Moe har vært svært fremgangsrik med sine andre kjeder og vil sikkert skape tøff konkurranse, sier han til E24.

- Men vi er eldst i Norden og har hatt knallsuksess til tross for konkurranse fra McDonald's og Burger King siden 70-tallet, så vi skjelver ikke akkurat, forteller Berfors. 

Sverige er burgertett

I likhet med Burger King kommer Max til å ekspandere for å få sterkere fotfeste i nord.

Berfors stiller seg imidlertid utenforstående til at Ulltveit-Moe kaller Skandinavia for et underutviklet marked.

- Sverige er allerede det mest burgertette landet i Europa, etter England, så der er det vanskelig å bedømme hvorvidt markedet er underutviklet. Det er nok større vekstpotensial i Norge og Danmark, sier han.

- Nå er jo markedet generelt i vekst, fordi folk etterspør billig og rask mat. Slik sett er det et visst vekstpotensial tilstede.

Les også: McDonald's legger kalori-kortene på bordet

McDonalds styrker seg

- Vi ser på konkurranse som sunt! Det krever at man må skjerpe seg og gjøre det man kan best selv. Umo er en kjent og seriøs aktør og har rett i at det finnes flere vekstmuligheter for hamburgerkjeder, forteller pressekontakt i McDonald's, Margaret Brusletto.

McDonald's er Skandinavias største burgerkjede, og bare i Norge har kjeden 74 restauranter med over 2000 ansatte. I fjor omsatte de for 1,3 milliarder i Norge.

- Det er en klar målsetning å styrke denne posisjonen i tiden som kommer. Vi vil fortsette å investere betydelig i utvikling og oppussing av selskapets restauranter. Vi er hele tiden på utkikk etter steder der vi kan åpne nye restauranter. Det kan være hvor som helst i Norge, sier Brusletto til E24.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå