Miljøtopp i EU

Fire Bellona-ansatte og fire fra Statoil ble i går valgt til meget sentrale verv i EUs omfattende prosjekt for CO2-håndtering.

Bellonas Frederic Hauge ble nestleder for EU-kommisjonens storsatsing.

I forrige uke vedtok EU-toppmøtet verdens kanskje mest ambisiøse plan for reduserte utslipp av klimagasser. Utslippene skal ned med minst 20 prosent i forhold til 1990-nivå, innen 2020.

Et av de viktigste prosjektene for å få til virkelig store CO2-kutt, er massiv satsing på fangst og deponering av CO2 fra ulike kraftverk som bruker fossilt brensel. Totalt skal utslippene fra EUs prosess- og kraftindustri reduseres med 56 prosent innen 2050. Frederic Hauge har de siste par årene vært med i styringsgruppen for å forberede denne satsingen.

LES OGSÅ:EU omfavner atomkraft

U- norsk

Det er ikke mange nordmenn som har fått sentrale verv av EU-kommisjonen etter at Norge sa nei til medlemskap for 13 år siden. Det er liksom ikke nordmenn EU først tenker på å plassere i arbeids- og ekspertgrupper. Men i går ble altså hele fire ansatte i Bellona og fire ansatte fra Statoil valgt til sentrale posisjoner innen et av EUs virkelige satsingsområder fremover.

Frederic Hauge var i går svært stolt og glad:

- Dette er en meget stor utfordring og en stor tillitserklæring. Vi blir valgt inn på grunn av vår kunnskap, årsaken er i hvert fall ikke at vi er norske. I åtte-ni år har Bellona drevet et systematisk informasjonsarbeid og jobbet med CO2-håndtering som en stor mulighet i Europa. I starten var det ingen som forsto hva vi snakket om, men nå er det blitt en hovedsatsing i både EU og Norge, sier Hauge.

LES OGSÅ:Disse må ha klimakvoter

Vist at vi duger

- Men hvorfor har EU valgt hele fire Bellona-ansatte til så sentrale posisjoner?

- Det er vel fordi vi har vist at vi duger. Jeg har vært med i arbeidet allerede et par år. Bellona har holdt åtte ulike høringer i EU-parlamentet om CO2-fangst de siste årene, vi har deltatt i debatter, levert rapporter, holdt utallige foredrag i EU-systemet og samtidig drevet systematisk og direkte påvirkning overfor EUs medlemsland, sier han.

- Jeg var stolt da jeg ble med for to år siden, men den muligheten vi nå har fått, gir oss en unik mulighet til å være med å skape noe helt nytt. Vi har en hånd både på gasspedalen og rattet når EU skal i gang med storsatsingen på CO2-fangst og deponering. Men det blir en svært omfattende jobb, og jeg synes det ville vært hyggelig om norske myndigheter hjalp oss med ressurser til det arbeidet vi skal gjennomføre, sier Hauge.

- Det var en litt spesiell følelse å lese vedtaket fra EU-toppmøtet og kjenne igjen ordrett det jeg selv skrev i Advisory Council i fjor, sier han.

Flere nyheter fra E24

På forsiden nå