Moroklump med minus

Skal du mest prate i telefonen, navigere i trafikken eller ta bilder, kommer den til kort. Men vil du ha en lekker underholdningsdings med Internett i skjortelommen, kan ingenting slå en ny iPhone 3G.

Ikke siden jeg begynte å teste datadingser for ti år siden, har jeg opplevd større oppstuss rundt en telefon. Det er helt forståelig. Å åpne og ta i bruk en iPhone er den reneste aha-opplevelse. For første gang kan du virkelig ha Internett i håndflaten. Med Opera Mini på en helt vanlig Nokia har mobilen riktignok levert en akseptabel utgave av nettet i flere år allerede.

Men etter noen måneders bruk av forrige generasjons iPhone taler bruken min for seg: Jeg bruker mobilen til mye mer nettsurfing etter at jeg tok Apples suksesstelefon i bruk.

Hvorfor kjøpe avis?

Nettleseropplevelsen er det området hvor Apple har klart å plassere iPhone aller lengst foran konkurrentene. Med 3G-utgaven, som jeg rakk å teste i fem timer i går, er opplevelsen enda bedre. Tjenester som for eksempel VGs spesialtilpassede nyhetssider for iPhone fungerer så bra og raskt at man kan lure på hvorfor man i det hele tatt skal kjøpe VG fra nå av. Svære nettsider er fortsatt litt tunge, men det går - for den tålmodige. Aftenpostens enorme førsteside kunne jeg begynne å lese etter 15 sekunder - via 3G på mobilnettet. Hele siden var fullt lastet ned etter 50 sekunder, mot henholdsvis 30 sekunder til lesing og 2 minutter og 30 sekunder til fullstendig nedlasting for første generasjons iPhone.

Innskrivingsmetoden på en iPhone er også uovertruffen, særlig etter at du er blitt vant til det nye, norske tastaturet. Det ser ved første øyekast ikke ut til å ha norske bokstaver, men det har det. Jeg skriver mer enn dobbelt så raskt som på en vanlig telefon med prediktiv ordliste. Perfekt er det ikke, man må av og til rette opp, men SMS-tomlere vil elske dette.

Tillegg


Den store nyheten i går var App Store, hvor du kan kjøpe tilleggsprogrammer direkte på telefonen. Kjøp, nedlasting og installasjon er minst like enkelt som laste ned musikk på iTunes, og her ser vi for oss at kronene kan komme til å løpe. Jeg lastet ned spillet Super Monkey Ball, som for en femtilapp virkelig viser at iPhone også kommer til å bli en god spillplattform. At Apple også har lagt inn et gratisprogram som lar deg bruke iPhone som fjernkontroll for en iTunes-PC (eller multimediesentralen Apple TV) er også helt lovende (men det rakk vi ikke teste).

Telefonen har også innebygget en komplett iPod. Om du kjøper fra amerikansk iTunes, som Aftenposten tidligere har beskrevet hvordan du tar i bruk fra Norge, vil du kunne leie eller kjøpe ferske Hollywood-filmer på telefonen, i tillegg til at du kan bla i musikksamlingen din på en overlegen måte. Med 16 gigabyte, i toppklasse blant konkurrentene, er også lagringsplassen akseptabel for både film, musikk og bilder.

Negativt

Nå får det være nok skryt, for vi må også ha plass til det som trekker ned. Det er ganske mye. Kameraet holder ikke mål, i hvert fall for den som vil ha noe som minner om en fullverdig erstatning for lommekameraet. Ingen blitz og bare to megapiksler vil få alle som prioriterer billedkvalitet til å skygge banen.

Den nye GPS-funksjonen ligger også langt bak konkurrentenes, for eksempel i forhold til Nokias ferske Maps 2.0. Den gir deg en ganske fullverdig navigasjonstjeneste, riktignok bare som ekstraabonnement. iPhone lar deg ikke navigere i bil, selv om den plasserer deg på kartet med noenlunde (ikke helt tilfredsstillende) nøyaktighet.

Aller mest trekk blir det for samtalekvaliteten, noe som vel fortsatt er viktig for de fleste. Ved bruk av selve telefonen er nå lyden grei nok, men det medfølgende handsfreesettet gir altfor dårlig lyd hos den du prater med. For den profesjonelle som skal snakke med folk i timevis, vil dette kunne være tilstrekkelig problematisk til å droppe hele telefonen. Muligens vil alternative hodesett kunne løse dette, men f.eks. Nokias modeller fungerer ikke, selv om pluggen passer. iPhone mangler også MMS, noe som er helt uforståelig.

Kjøper du en iPhone, låser du deg også delvis til Apple, et av de aller mest proprietære og på mange måter vriene selskapene i bransjen. Som kompensasjon får du en brukervennlighet som er uovertruffen.

I tillegg er telefonen ganske stor etter dagens standard. Her er det imidlertid ingen tvil for meg: Den nye modellen glir enda bedre ned i baklommen. En noe bredere og lengre telefon er et akseptabelt kompromiss for å få en så god skjerm, som faktisk også har en tanke mer smell i fargene enn forrige generasjon.

Still deg i kø

Alt i alt blir det et spørsmål om hva du er ute etter: En telefon/kamera/navigasjonsenhet eller en håndholdt digital multimediesentral med Internett i lommeformat. Er det førstnevnte du jakter på, blir iPhone for svak. Har du penger til overs og har bruk for nettilgang og e-post, eller ønsker deg digital underholdning i alle formater mens du er på farten, er det bare å stille seg i kø når neste ladning kommer inn i neste uke. iPhone ble nemlig utsolgt landet over i går, og 3000 telefoner forsvant fra nettbutikken på to minutter. Det er ikke vanskelig å forstå.

Flere saker fra E24

På forsiden nå