Muffens i muffinsbransjen

Chris Botticella (56) blir nektet jobb i bakeriindustrien - fordi han vet for mye.
<b> STATSHEMMELIGHETER: </b> En muffinsprodusent har gått rettens vei for å hindre at en tidligere medarbeider begynner å jobbe for et rivaliserende bakeriselskap.
STATSHEMMELIGHETER: En muffinsprodusent har gått rettens vei for å hindre at en tidligere medarbeider begynner å jobbe for et rivaliserende bakeriselskap.

Selskapet som eier den verdenskjente Thomas' English-muffinsen har fått en domstol til å hindre Botticella i å få jobb i et rivaliserende bakeriselskap.

Han vet nemlig for mye.

Bare syv vet

Bare syv personer skal ha kjennskap til hvordan Thomas' English-muffinsen lages - han er en av dem.

Botticella sluttet i jobben som visepresident i Bimbo Bakeries, der han hadde ansvaret for ett av selskapets fabrikker i California.

Når han gikk fra jobben i januar trodde selskapet at han skulle pensjonere seg, det viste seg å ikke stemme. Han hadde isteden sagt ja til en jobb i det rivaliserende selskapet Hostess Brand - som i årevis hadde prøvd å slå seg inn på muffinsmarkedet.

Bimbo gikk rettens vei for å hindre at den tidligere visepresidenten gikk over til konkurrenten. De fikk medhold. Dermed står Botticella uten arbeid - han har anket dommen.

Hemmelighold

Det er mye hemmelighold i muffinsbransjen og oppskrifter blir sett på som rene statshemmeligheter.

Bakeriselskapenes øverste ledere opererer med "need-to-know basis"-informasjon (trenger du å vite, får du vite), bedre kjent fra Hollywood filmer om agenter og den slags.

Bimbos oppskrifter blir ifølge rettsdokumentene kalt kodebøker. Og hemmeligheten bak suksessen til Thomas' Muffins er såkalte "nooks and crannies" - kriker og kroker der det er fanget luft i muffinsen.

Selskapet har delt opp oppskriftene slik at mellomledere kun kjenner til deres respektives områders oppskrift. Bare syv personer kjenner til hele prosessen i oppskriftene og lommene med luft, som gjør muffinsen så spesiell.

- Veldig få innehar all kunnskapen om hvordan muffinsen skal lages, Botticella er en av dem, sier en av selskapets visepresidenter.

Taushetsavtale

Bimbo Bakeries kjøpte opp Thomas Muffins i januar 2009. Botticella fikk da ansvaret for en av selskapets fabrikker i California - han skrev under på en taushetspliktavtale.

Det hindret han i å avsløre selskapshemmeligheter, men det hindret han ikke i å kunne gå til en konkurrent, skriver New York Times.

I oktober i fjor takket visepresidenten ja til en jobb i Hostess, men fortsatte i jobben hos Bimbo Bakeries uten å fortelle noen om jobben hos Hostess.

Dermed forsatte han å være til stede på møter og mottok også dokumenter der konfidensiell selskapsinformasjon ble diskutert.

Flere nyheter på E24

På forsiden nå