Nå kommer Listhaugs landbruksrevolusjon

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler store grep i jordbruksoppgjøret. Melkebonde Aksel Stokke liker det han hører.

<p><b>KU-VENDING:</b> Sylvi Listhaug på besøk på Mønsterhaug gård i Skogn i fjor høst. Rett over påske skal hun lede sitt første landbruksoppgjør.</p>

KU-VENDING: Sylvi Listhaug på besøk på Mønsterhaug gård i Skogn i fjor høst. Rett over påske skal hun lede sitt første landbruksoppgjør.

Det første Listhaug vil gjøre, er å sprenge i filler produksjonstaket hos melkebøndene, slik at storbøndene kan drive enda større.

- For 15 år siden hadde vi 23 000 melkebruk i Norge, nå har vi 9 000 gårdsbruk igjen som produserer melk. Norsk landbruk har et rekrutteringsproblem. Jeg vil legge til rette for at melkebøndene får bedre lønnsomhet, sikre heltidsbonden og gjøre det mer attraktivt for ungdom å bli bonde, sierListhaug til VG.

Melk først

Landbruksministeren fra Frp varsler nå at det er melkeprodusentene som står først for tur når den nye regjeringen ruller ut sin landbrukspolitikk.

- 200 melkeprodusenter over hele landet stanger nå i taket. Flere av dem vil gjerne produsere mer melk, men får ikke lov på grunn av produksjonstaket. Jeg ønsker å heve dette taket betydelig - eller fjerne det helt, sierListhaug - men presiserer at regjeringen ikke har konkludert.

<p><b>KU-LT:</b> Bonde Aksel Stokke ønsker Listhaugs forslag velkommen.</p>

KU-LT: Bonde Aksel Stokke ønsker Listhaugs forslag velkommen.

En av bøndene som jubler over forslaget, er Aksel Stokke fra Skogn i Nord-Trøndelag. For noen år siden gikk han sammen med to andre og bygde et nytt samdriftsfjøs.

-Listhaug tenker veldig fremtidsrettet. Det hjelper godt på å få hevet produksjonstaket. Nå skal vi sette oss ned og vurdere om vi skal øke, sier Stokke til VG.

Har mer plass

I oktober i fjor hadde Stokke besøk avListhaug i fjøset. Da viste han hvordan det er satt av plass til melkerobot nummer to, men at det ikke vil lønne seg med dagens produksjonstak.

- Jeg er veldig glad for at hun tør å ta tak i dette, men hun må regne med stor motstand, sier Stokke til VG.

Sist noen rørte vesentlig i melketaket, var da Lars Sponheim (V) var landbruksminister i 2005. Da ble taket på hvert enkelt bruk økt fra 285 tonn, til 400 tonn melk. Bønder i samdrift har siden 2002 fått produsere inntil 750 tonn melk.

I fjor kom en liten økning, da de rødgrønne justerte opp taket med tre prosent.

Sikre lønnsomhet

- Nå har det i praksis vært åtte års pause. Sp, som har hatt landbruksministeren i disse åtte årene, hadde som mål å stoppe nedbyggingen i antall bruk. Men nedbyggingen har bare fortsatt. Min tilnærming er ikke å stirre på antallet bruk, men å sikre at det blir bedre lønnsomhet for de brukene som er i drift, og sikre nok rekruttering for å produsere den maten som norske forbrukere vil ha, sierListhaug.

Fjerning av produksjonstaket inngår i en pakke med endringer somListhaug nå jobber med fram til jordbruksforhandlingene med Bondelaget og Norsk bonde- og småbrukarlag starter over påske:

Hun vil fjerne støttetaket pr. melkeku - som i dag stopper ved rundt 50 dyr.

Men for å hindre overproduksjon vil hun ikke røre totalkvoten.

Samtidig vurderer regjeringen endringer i kvotesystemet. I dag er hvert fylke et kvoteområde. Men i Trøndelag, Nordland, Rogaland, Hedmark og Oppland er det nesten umulig å få kjøpt melkekvoter. Det er motsatt i Hordaland, Telemark og Buskerud, hvor det knapt er etterspørsel og dermed overskudd på ledige kvoter.Listhaug vurderer å lage større regioner for denne kvotehandelen.

- Men din forgjenger mener at reformen kan true melkeproduksjonen på din hjemgård på Vestlandet?

- Vi skal ha landbruk i hele landet. Under den rødgrønne regjeringen opplevde vi et varig og kraftig nedbygging av antall gårdsbruk, og økt import. Det er grunn til å se på landbruket med nye øyne.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå