– Norske selskaper må selv vurdere konsekvensene

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke klart fraråde norsk handel med Iran, men maner bedrifter til å ta USAs nye sanksjoner på alvor.<p><b>BER BEDRIFTER VURDERE IRAN-KONSEKVENSER:</b> Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)</p>

BER BEDRIFTER VURDERE IRAN-KONSEKVENSER: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

– Jeg vil følge utviklingen i denne saken i samarbeid med Utenriksdepartementet, sier Røe Isaksen til E24.

Trump annonserte tirsdag at han dumper Iran-avtalen. Dermed trapper USA opp lammende sanksjoner mot landet. De rammer også handelen med utenlandske selskaper.

Det er dårlig nytt for Norge, ifølge NHO. De har øynet store muligheter i Iran for norske oljeleverandører, fornybarindustri og oppdrettsnæring.

Næringsministeren ønsker på sin side ikke å skissere hvordan norske næringsinteresser rammes.

– Det er i dag for tidlig å si noe konkret om, mener Røe Isaksen.

– Må selv vurdere konsekvensene

Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver, John Bolton, har vært krystallklar: Sanksjonene gjelder umiddelbart alle nye kontrakter med det Iranske regimet.

Imens gis selskaper fra 90 til 180 dager med å tre ut av eksisterende handelsforbindelser.

– Hva vil du råde norske bedrifter med forretningsinteresser i Iran om å gjøre nå?

– Det som er klart, er at det kan være viktig for norske aktører å sette seg inn i hva de nye amerikanske sanksjonene innebærer, når de vil bli innført og hvem de kan ramme, svarer næringsministeren.

Direkte råd eller føringer ønsker han ikke å gi.

– Norske selskaper må selv vurdere konsekvensene av de amerikanske sanksjonene, sier Røe Isaksen.

Forsker: – EU er nå satt på prøve

Selv om USA er tydelige på at de gjeninnføres umiddelbart, kan EU forsøke grep som motvirker Iran-sanksjonene, slik at viktige handelsforbindelser likevel kan opprettholdes.

– Det er et slikt svar fra EU vi nå venter på, sier NUPI-forsker Sverre Lodgaard til E24.

Å løse sanksjonsfloken er krevende fordi mye av næringslivet i EU er sammenvevd med det amerikanske – et viktig marked som bedriftene helst ikke vil utestenges fra, forklarer han.

– EU er nå satt på prøve. De sier de ønsker å forbli i Iran-avtalen, men da kreves beskyttelsestiltak. Spørsmålet er om de greier å beskytte sitt næringsliv godt nok mot de amerikanske sanksjonene til at også Iran ønsker å forbli i avtalen, sier Lodgaard.

En rekke praktiske tiltak har vært foreslått, sier han:

– Det har blitt snakket om mulige eksportkredittgarantier og opprettelsen en egen EU-bank som ikke har noe engasjement i USA, og som dermed kan gjøre handel med Iran uten risiko for USA-utestengelse, forklarer NUPI-forskeren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå