Netcom angriper tilsynet

Netcomsjefen mener Post- og teletilsynet ramponerer utviklingen i det norske mobilmarkedet, og at fokuset på pris har tatt fullstendig overhånd.

- Vi merker en ekstrem priskonkurranse i det norske markedet nå. Jeg har ikke sett maken siden 1999, sier Netcom-sjef August Baumann.

Over 30 mobilselskaper kniver nå om norske mobilkunder som ringer stadig mer, men som ikke er villig til å betale så mye for tellerskrittene som før.

- Stemningen er euforisk, og ligner på den i 2000-2001.

Spår konkurser

Nye, aggressive, små aktører gir bort stadig flere sms-er og samtaleminutter gratis, og månedsavgiften er ofte kr. 0. Netcom-sjefen er redd priskonkurransen har blitt for høy.

- Dette kan ikke fortsette, en del av de små kommer til å gå konkurs. De regner vel med at ett av de store selskapene skal kjøpe dem opp etter hvert, men jeg kan i alle fall garantere at jeg kommer ikke til å kjøpe, sier Baumann.

Han skjønner ikke hva de små selskapene tenker på.

- De gir bort alt gratis, men kunststykket er å vise sunn inntjening. Dette er side én i økonomiboken.

I forrige uke kom NetCom med annet kvartalstall, og det går dårligere med selskapet.

- Det er klart konkurransesituasjonen påvirker resultatet, men jeg er relativt fornøyd. Vi opprettholder samme resultatmargin som Telenor.

Men NetCom har mistet 15 000 kunder, mens erkekonkurrenten på Fornebu har hanket inn 19 000 flere.

Netcom eies av TeliaSonera.

Følg TeliaSonera på Børs24.

Tilsynet får skylden

Netcom-sjefen gir Post- og teletilsynet skylden for det han mener er en trist utvikling, og går til frontalangrep på måten Post- og teletilsynet regulerer mobilbransjen på.

- Det er en ting som overskuer alt. Det er pris, pris, pris. Utvikling av nye tjenester og ny teknologi har blitt totalt fraværende i Norge nå. Mange land, som for eksempel Finland, Tyskland og Italia har passert oss, og det er trist. Det burde bekymre både myndighetene og andre at vi står på sidesporet, sier Baumann.

Han forteller at Netcom aldri har investert mindre enn i første halvår i år.

- Det er en helt klar grunn til det. Vi avventer hva myndighetene gjør med mobilterminerte priser.

Kutter rått

Post- og teletilsynet har varslet kraftige kutt i prisene NetCom kan ta når andre mobilselskaper som ikke har eget nett kjøper seg inn i NetCom-nettet, såkalte termineringspriser:

* I dag kan NetCom ta 91 øre pr. minutt. Satsen skal gradvis
reduseres helt ned til 45 øre
i 2010, dersom tilsynet får viljen sin.

* Telenor må redusere sine
termineringspriser fra dagens 65 øre til 45 øre i 2010.

- Dette vedtaket svekker Netcom signifikant mer enn Telenor, og reduserer vår evne til å utfordre den største mobilaktøren, sier Baumann som har påklaget vedtaket til Samferdselsdepartementet.

Baumann sier at en tredel av bunnlinjen forsvinner, og at NetCom derfor har redusert sine investeringsbudsjetter fra 246 millioner kroner i første halvår i fjor til 151 millioner i første halvår i fjor. Han mener myndighetene bør legge mer vekt på målene i Soria Moria-erklæringen og formålet med loven om elektronisk kommunikasjon.

- Her står det blant annet at Norge skal være blant de land i verden som er først ute med å ta i bruk og utvikle elektronisk kommunikasjon, og at det skal stimuleres til næringsutvikling og innovasjon, sier Baumann.

NetCom har gode marginer, men Baumann tror ikke eierne er så imponert allikevel.

- Vi har hittil foretatt investeringer for 8 milliarder, og akkumulert avkastning var ved utgangen av 2006 bare 6 prosent før skatt. Det er ikke så høyt over bankrenten det, sier han.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå