Jernia-sjef hevder: Kitch'n kjøpte Tilbords for å slå dem konkurs

Jernia-sjefen mener konkurrenten Kitch'ns oppkjøp av Tilbords ikke ga mening, og antyder taktisk spill. Kitch'n avviser dette blankt.<p><b>OPPKJØPT</b>: Kjedene Tilbords og nedlagte Rafens ble kjøpt opp av Kitch'n i november 2017 - på nyåret ble kjedene slått konkurs. Tilbords-butikken ved Majorstuen i Oslo er en illustrasjon - E24 presiserer at denne butikken er en franchisetager, og drives videre uavhengig av kjedens oppbud.</p>

OPPKJØPT: Kjedene Tilbords og nedlagte Rafens ble kjøpt opp av Kitch'n i november 2017 - på nyåret ble kjedene slått konkurs. Tilbords-butikken ved Majorstuen i Oslo er en illustrasjon - E24 presiserer at denne butikken er en franchisetager, og drives videre uavhengig av kjedens oppbud.

Denne uken ble det klart at Tirag-konsernet, som står bak kjøkkenutstyrskjedene Tilbords og Rafens, er konkurs.

Dette etter at eierne som kjøpte Tirag fra oppkjøpsfondet Herkules så sent som i november meldte oppbud for de to merkevarene.

Det spesielle er at eierne som nå gir opp Tilbords og Rafens, er eierne bak konkurrenten Kitch'n - som nå blir stående igjen som klart markedsledende.

Rival: – Tenkte at dette ville skje

Etter tre måneders innsats, så de seg altså nødt til å slå Tilbords konkurs, de var ikke til å redde.

Det mener konkurrent og administrerende direktør i Jernia Espen Karlsen, er tull.

– Jeg er ikke så overrasket, jeg tenkte at dette ville skje, oppkjøpet ga ingen mening, sier han til E24.

 <p><b>RART</b>: Administrerende direktør i Jernia Espen Karlsen mener Kitch'n-kjøpet av Tilbords ikke gir mening.</p>

RART: Administrerende direktør i Jernia Espen Karlsen mener Kitch'n-kjøpet av Tilbords ikke gir mening.

Karlsen mener hele oppkjøpet var en taktisk manøver fra Kitch'n-eierne.

Hans poeng: Ved kjøpe en av sine argeste konkurrenter, som de nå har meldt oppbud i - har de sikret seg en mye sterkere markedsposisjon for sin opprinnelige kjede, Kitch'n.

Taktisk av Kitch'n

– Nå tilspisser konkurransen seg, ettersom Kitch'n får en sterkere posisjon etter Tilbords-konkursen, sier han.

– Så du mener Kitch'n-eierne kjøpte Tilbords for å legge det ned?

– Ja, det vil jeg tro. Det var et rart oppkjøp med tanke på at Kitch'n og Tilbords hadde så mange butikker samme sted, sier Karlsen.

I forkant av konkursen ble 15 Tilbords-butikker lagt ned.

I tillegg eide kjeden 21 butikker selv, samt 84 franchiser. Disse eies av franchisetagerne, som kan drive videre uavhengig av kjedens oppbud (butikken på bildet øverst i saken et eksempel på det, red.anm.)

Også Rafens-kjeden, som i ulike former har eksistert sammenhengende siden 1827, inngikk i kjøpet fra Herkules med sine 11 butikker. De ble slått konkurs i januar.

Franchisetagere eier egne butikker og kan drive videre, men nå uten Tilbords- og rafens-kjedene i ryggen. Bostyrer uttalte nylig til E24 at flere interessenter har meldt interesse.

E24 har vært i kontakt med Peter Kolderup Greve, som sammen med sin kone Anne Gro Starefoss Greve drev Tilbords-kjeden frem til de solgte det til Herkules i 2009.

Han er overrasket over konkursen.

– Jeg hadde ikke trodd at det ville ende med konkurs, vi var ikke klar over at det hadde gått så galt som det hadde.

– Tenker du at Kitch'n tok over Tilbords med plan om å slå det konkurs?

– Det har jeg ingen formening om. De er flinke folk som har sett en mulighet, og så gikk det galt. Slik er jo forretningslivet, sier Greve.

 <p><b>NORGES ELDSTE</b>: Rafens-kjeden emd 11-butikker har i ulike former drevet sammenhengende siden 1827, og skrøt av å være landets eldste butikk. I januar ble kjeden, eid av Tirag, slått konkurs.</p>

NORGES ELDSTE: Rafens-kjeden emd 11-butikker har i ulike former drevet sammenhengende siden 1827, og skrøt av å være landets eldste butikk. I januar ble kjeden, eid av Tirag, slått konkurs.

Kitch'n: – Ekstremt god samvittighet

– De som kjenner oss vet at vi ikke har drevet med taktiske manøvrer, sier daglig leder Odd Sverre Arnøy i Kitch'n, som totalt avfeier Jernia-sjefens utspill.

Han understreker:

– Vi har alltid drevet på en god og forsvarlig måte. Jeg har ekstremt god samvittighet for alt vi har gjort.

Han sier de gjorde alt de kunne for å redde Tilbords.

– Da vi la ned Rafens, gjorde vi to av butikkene om til Kitch`n, og en ble til Tilbords. Om Tilbords var en taktisk manøver fra vår side hadde vi aldri gjort det, sier Arnøy.

Han sier videre at samarbeidet med ledelsen i kjøkkenselskapet har vært god helt til siste slutt.

Saken fortsetter under annonsen.

– Jeg vet at vi har hatt stor tillit hos ledelsen i Tilbords, og også hos franchisetakerne.

Arnøy kommer også med et motsvar til Jernia-direktøren.

– Den taktiske manøveren vi gjorde var å kjøpe Tilbords og prøve å finne en god løsning, men tapene ble for store til at det var verdt det. Det er svært få som tjener noe på butikkdrift i dette markedet, og våre konkurrenter Christiania Glassmagasin og Jernia har tapt penger i flere år på sin butikkdrift, sier han.

Da Rafens-kjeden ble lagt ned i januar, ble det skyldt på netthandel - og at de fysiske butikkene taper andeler.

Fremdeles interessert i boet

Arnøy erkjenner at Kitch'n-merkevaren kommer godt ut av Tilbords' konkurs, men sier de fremdeles er interessert i å kjøpe boet for å drive videre.

– Selvfølgelig står Kitch'n-kjeden styrket igjen, men vi har langt ifra gitt opp håpet om å drive Tilbords. Vi vil ikke slippe dette, og har god dialog med bostyrer om veien videre. 

Jernia vil på sin side ikke kommentere om de er interessert i konkursboet.

Direktør Karlsen sier forøvrig at Jernia står med åpne armer til interesserte franchisetakere.

– Jeg vet jo at veldig mange kunder har ønskelister fra bryllup og bursdager i Tilbords-butikker, og det er utrolig trist hvis dette skulle falle bort. Derfor strekker jeg gjerne uten hånd til alle Tilbords-butikker vi kan hjelpe med varer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå