Fersk rapport: Norge kan skape 75.000 grønne jobber innen 2025

Den grønne omstillingen er en stor mulighet for norske selskaper, men foreløpig er det få av dem som satser nok, ifølge en ny rapport.


<p><b>GRØNN VEKSTNÆRING:</b> Maritim sektor kan skape 15.000 grønne arbeidsplasser i årene som kommer.</p>

GRØNN VEKSTNÆRING: Maritim sektor kan skape 15.000 grønne arbeidsplasser i årene som kommer.

– Vi finner gode eksempler på selskaper som er i ferd med å lykkes. Men totalt sett i norsk næringsliv så ser vi at det er et stort uutnyttet potensial, sier Øyvind Torpp, som leder Oslo-kontoret til Boston Consulting Group (BCG), til E24.

Konsulentselskapet har i samarbeid med NHO utarbeidet en rapport om grønt lederskap som legges frem på NHOs årskonferanse torsdag.

Rapporten konkluderer med at norske selskaper har potensial til å skape minimum 75.000 nye grønne jobber innen 2025. 

Men skal det skje, må norsk næringsliv øke omstillingstakten, ifølge Torpp.

– Tre ting kjennetegner selskapene som lykkes. Det første er grønn effektivitet, som går på effektivisering, automatisering og mindre transport – altså ren effektivitet som er bra for miljøet og bra for bunnlinjen, sier Torpp.

– For det andre ser vi at de som setter seg klare mål og får organisasjonen engasjert i dette, henter ut betydelig større effekter enn de som ikke gjør det. Og for det tredje er det en satsing på grønn vekst, altså innovasjon, nytenking og hvordan man jobber opp mot gründerbedrifter, forskningsinstitusjoner og andre selskaper, sier han. 

I rapporten har BCG utarbeidet seks råd til selskaper for hvordan de kan tjene penger på omstillingen (se faktaboks).

Oljeavhengig

I arbeidet med rapporten har BCG dybdeintervjuet 43 toppsjefer i store norske selskaper og gjennomført en spørreundersøkelse blant 800 næringslivsledere.

To av tre sier de ser stort potensial i en grønn omstilling. Men bare én av tre sier de har oppnådd bedre resultater, og enda færre, én av fem, sier de har skapt nye arbeidsplasser på det grønne skiftet.

Torpp mener Norges avhengighet av olje- og gassnæringen er noe av årsaken til at ikke flere har lykkes.

– Dessuten ser vi at det investeres for lite i innovasjon og ny vekst. Så det er en kraftig omstilling som vi skal gjennom.

Han tror potensialet særlig er stort innenfor maritim sektor. 

– Vi mener for eksempel at det ikke er urealistisk å doble maritim sektor og fiskerinæringen i Norge. Klarer vi det, er det alene 15.000 nye arbeidsplasser, sier Torpp.

Effektivisering

Blant selskapene som BCG trekker frem i rapporten som grønne suksesshistorier, er Yara International.

Selskapet har gjort bærekraft til en sentral del av strategien sin og jobber over hele verden opp mot bønder for å effektivisere landbruket.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>DISKUTERTE KLIMA:</b> Øyvind Torpp, partner og leder for BCGs Oslo-kontor, (t.v.) møtte Yaras administrerende direktør Svein Tore Holsether onsdag.</p>

DISKUTERTE KLIMA: Øyvind Torpp, partner og leder for BCGs Oslo-kontor, (t.v.) møtte Yaras administrerende direktør Svein Tore Holsether onsdag.

Landbruket står for 25 prosent av klimagassutslippene globalt, men samtidig er det millioner mennesker som ikke får nok mat, og verdens befolkning øker.

– Løsningen for å takle både klimautfordringene og skaffe nok mat, ligger i et mer effektivt landbruk. Med riktig gjødsling er det mer enn nok areal i bruk til å produsere maten verden trenger både nå og i fremtiden, sier toppsjef Svein Tore Holsether i Yara til E24.

For å lykkes med effektiviseringen, jobber Yaras agronomer med opplæring av bønder over hele verden.

Kan mangedoble i Afrika

Den verdensdelen der selskapet ser det aller største potensialet er Afrika.

– I dag står Afrika for fem prosent av omsetningen vår. Vi ser et potensial til å mangedoble dette dersom vi jobber med bøndene for å effektivisere landbruket. Da oppnår vi to ting: Vi bidrar til større matproduksjon og vi skaper et marked for Yara, sier Yara-sjefen. 

Gjødselgiganten har også lykkes med å senke sine egne og andres utslipp betraktelig med en utviklingen av en katalysator som brukes for å få ned utslippene av lystgass.

– Utviklingen av denne har gjort at vi har kunnet halvere utslippene våre siden 2004. Og så har vi lisensiert teknologien og solgt den våre konkurrenter, sier Holsether.

Ifølge ham bidrar katalysatoren bidratt til en årlig utslippsreduksjon tilsvarende 23 millioner tonn CO₂-ekvivalenter, som tilsvarer nesten halvparten av Norges samlede klimagassutslipp.

– Først og fremst handler det om å gjøre det riktige, men ved å gjøre det vil vi også kunne være langsiktige. Det vil ikke være bærekraftig om vi ikke også ser lønnsomhet i det, sier Yara-sjefen. 

Saken fortsetter under annonsen.

– De bedriftene som velger å ikke fokusere på miljøet, kommer til å få store problemer i fremtiden. Det er ikke mulig å overleve på sikt uten å integrere miljø- og samfunnsansvar i strategien sin.

Sats på eksport

Ifølge BCG-rapporten kan et grønt skifte i næringslivet bidra til å løse to utfordringer som Norge står overfor.

Den ene er å redusere klimautslippene. Den andre er å øke antallet eksportorienterte jobber i en tid der landet forsøker å bli mindre oljeavhengig.

Hver eneste olje- og gassjobb bidrar i gjennomsnitt til 15,5 millioner kroner til brutto nasjonalprodukt, mens andre jobber i norsk økonomi i gjennomsnitt bidrar med 1,3 millioner.

– De grønne jobbene har lavere verdiskaping per årsverk enn oljejobbene, men kan fortsatt ha høy verdiskaping såfremt dette er eksportorientert. Den maritime sektoren har for eksempel et forholdsvis høyt produktivitetsnivå, sier Torpp.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå