– Dette kommer til å bli tøft

Statsminister Erna Solberg (H) inviterte næringslivet til samarbeid for å få ned klimautslippene i Norge, men advarte samtidig om at omstillingen blir tøff.


<p><b>TALTE:</b> Erna Solberg vil ha på plass et offentlig-privat samarbeid om å fremme norskeklimaløsninger.</p>

TALTE: Erna Solberg vil ha på plass et offentlig-privat samarbeid om å fremme norskeklimaløsninger.

– Norsk næringsliv er på vei fremover i grønn retning, understreket Solberg da hun talte på NHOs årskonferanse torsdag.

Tema for konferansen er grønn omstilling, og statsministeren ser mange innovative tiltak blant norske selskaper for å kutte i sine klimautslipp.

Samtidig understreket hun at den norske omstillingen kommer til å bli utfordrende i de kommende årene, og særlig i såkalt ikke-kvotepliktige sektor.

Blant sektorene som ikke ligger under EUs kvotesystem er transportsektoren den største.

– Her må vi være forberedt på å kutte 40 prosent i ikke-kvotepliktig sektor. Og la meg være tydelig: Dette kommer til å bli tøft, sa hun, og fortsatte:

– De billigste kuttene har vi allerede gjort i Norge. I motsetning til andre land bruker vi stort sett vannkraft i Norge.

Under europeisk tak

Solberg pekte også på at EU legger opp til et strengt forvaltningsregime, som gjør at dersom Norge skulle falle bakpå et år, får det store konsekvenser.

– Dette får selv Rasmus Hansson til å fremstå som både fleksibel og forståelsesfull i klimapolitikken, sa Solberg til latter i salen.

Miljøpartiet de Grønnes representant på Stortinget er blant regjeringes krasseste kritikere i klimaspørsmålet.

Statsministeren mer EUs kvotesystem fungerer etter hensikten. I fjor gikk de norske utslippene i kvotepliktig sektor noe opp.

– Årsaken var at Yara øker amoniakkproduksjonen i Norge og at oljefelt som ble besluttet under den forrige regjeringen, ble satt i produksjon, sa Solberg

– Det er viktig å forstå at norske virksomheter konkurrerer under et europeisk tak. Det betyr ingen ting for utslippene om de skjer i Norge eller Tyskland. Men det har betydning om vi får verdiskapingen og arbeidsplassene i Norge, la hun til.

Ba om samarbeid

Statsministeren lanserte også planen om et samarbeid mellom offentlig og privat sektor om å fremme norske klimaløsninger.

Planen er inspirert etter et lignende tiltak i Danmark. 

– Målet skal være å selge Norge som det beste landet for å utvikle klimavennlige løsninger, sa statsministeren, som har gitt Innovasjon Norge ansvar for å få samarbeidet på plass.

– Jeg vil utfordre næringslivet til å bidra til å utvikle ordningen, og også til å bidra til å finansiere den, sa Solberg.

Til NRK sier hun at regjeringen vil bruke mellom 15 og 20 millioner kroner for å få satsningen i gang.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå