Nordeas danske HR-sjef «inspireres» av Adolf Hitler

Innrømmer at valget et kontroversielt.


<p><b>SPESIELL UTTALELSE:</b> Danske Karen Tobiasen er HR-direktør og medlem i Nordeas konsernledelse. Hun listet opp Adolf Hitler som en av lederne hun inspireres av.</p>

SPESIELL UTTALELSE: Danske Karen Tobiasen er HR-direktør og medlem i Nordeas konsernledelse. Hun listet opp Adolf Hitler som en av lederne hun inspireres av.

Nordeas danske personalsjef Karen Tobiasen leder arbeidet med å nedbemanne 6.000 ansatte. Da hun ble spurt av finansavisen Børsen (bak betalingsmur) om å liste opp sine tre største inspirasjonskilder, kom hun med et noe ukonvensjonelt valg.

Overraskelsen var betydelig da hun listet opp Adolf Hitler på tredjeplass.

Nå har listen skapt stor oppstandelse, både eksternt og også internt i banken, skriver SvD Näringsliv.

– Det er så tonedøvt at man måper, er en av kommentarene fra en høyt plassert anonym kilde i Nordea.

«Kontroversielt»

I intervjuet forklarte Tobiasen valget sitt med å si at Hitler fungerte som en påminnelse om at en leder kan styre mennesker til å gjøre «fullstendig skrekkinngytende ting».

 <p><b>NAZILEDER:</b> Adolf Hitler.</p>

NAZILEDER: Adolf Hitler.

I samme intervju vedgikk Tobiassen at valget av Hitler var «kontroversielt».

– Det er et tøft valg. For meg er Hitler et skrekkinngytende eksempel på at man kan få folk til å gjøre vanvittige saker, sier Tobiasen til Børsen.

– Når man er leder må man forstå man har et stort mandat, og at det ikke er spesielt langt fra omsorg til grusomhet. Som leder skal du være bevisst ditt ansvar og din rolle.

Kontrast i valgene

Om du lurer på hvem de to andre hun listet opp, så var det den Holocaust-overlevende legen og psykiateren Viktor Frankl, samt den en indiske ikkevolds-aktivisten og frigjøringslederen Mahatma Gandhi.

Nordeas kommunikasjonssjef Claes Eliasson har siden rykket ut og beklaget HR-sjefens uttalelse.

- Karens intensjon var å peke på hvilket stort ansvar man har som leder. Om ansatte og andre lesere av artikkelen har misforstått henne, er det sterkt beklagelig, sier Eliasson ifølge Dagens Industri.

Karen Tobiasen har sittet i Nordeas konsernledelse siden 2016.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå