Norges 3. rikeste er mellomleder, og kjører Toyota

Norges tredje rikeste mann har tatt over rollen som den nye matvarekongen etter Stein Erik Rimi-Hagen. Han har valgt å være mellomleder i egen suksess-bedrift.
<b>ENEEIER:</b> Etter at onkelen og faren overførte aksjene sine til ham, er Johan Johannson (bildet) på papiret landets 3. rikeste, god for milliarder av kroner.
ENEEIER: Etter at onkelen og faren overførte aksjene sine til ham, er Johan Johannson (bildet) på papiret landets 3. rikeste, god for milliarder av kroner.

Hver gang du kjøper kaffe på Kaffebrenneriet, boller på Deli de Luca, sjokolade i Mix-kiosken eller mat hos Kiwi, Spar, Meny, Joker eller Ultra, blir den medieskye og søkkrike Johan Johannson (41) enda rikere.

BILDER: Norges 10 rikeste

- Han tjener penger nesten hver gang vi skal kose oss med en kaffe eller når vi kjøper mat. Norgesgruppen har styrket sin posisjon betraktelig de siste 5-6 årene og er uten sammenlikning den største matvarekjeden, sier analytiker Atle Vereide i Enskilda Securities.

- Johannson er i dag den matvarekongen som Rimi-Hagen var på 90-tallet. Men i motsetning til Rimi-Hagen, som profilerte sin kjede kraftig utad, holder Johannson en meget lav profil, sier Vereide.

Les også: Hagen selger seilbåten

Lav profil

Det har flere ansatte i Norgesgruppen fått oppleve. Han har så lav profil at ingen kan se at det faktisk er eieren som sitter der borte på enden av møtebordet i Norgesgruppens hovedhus ved Solli Plass vest for Oslo Sentrum.

Han har valgt å overlate sjefskontorene til Sverre Leiro, og jobber selv som mellomleder i egen bedrift. Han utøver sitt eierskap gjennom å sitte i styret.

- Han sitter i selskapets styre, men i det daglige er han leder for it-prosjekter på detalj-siden, med tittelen prosjektdirektør, sier informasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Da VG i går ba om intervju, fikk vi et høflig nei. Han var på vei til et engroslager.

Roskifte bekrefter ønsket om anonymitet.

- Han er ikke så lett å oppdage blant folk flest, fordi han er som folk flest.

VGs søk i går på mulig luksusliv, falt til jorden.

Kjører Toyota

Mannen bor riktignok på en flott adresse på solsiden i Holmenkollen. Huset er relativt stort, men helt ordinært. Der bor han med sin kone og fire barn.

Mens naboene freser rundt i flere fete biler til flere millioner, har Johannson bare en eneste Toyota, riktignok en Land Cruiser til over 700.000, men ikke noe ekstraordinært der heller.

Stein Erik Hagen solgte sitt matimperium til Ica for 6,6 milliarder kroner.

Les også: Rimi-kjøpmenn savner Hagen

Johannson har allerede rukket å bygge en matformue som er langt over dobbelt så stor: Han skal være god for 17,7 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Johan Johannson overtok roret i konsernet under omorganiseringen ved tusenårsskiftet. Handelshuset NorgesGruppen ASA ble etablert i 2000 gjennom en fusjon mellom Joh. Johannson og detaljistkjeder og profilhus.

Hans barnløse onkel, Thorbjørn Johannson og hans far, Knut Hartvig, overlot sine eierposter til Johan, som var den av tre søsken som ble utpekt til å overta ansvaret for å styre skuten videre.

Faren er styreleder

Johan sitter i styret, men fortsatt er det faren som er styreleder.

- Hans Norgesgruppen er meget godt posisjonert for fremtiden. I motsetning til Reitan og Hagen som satset på lavpris, satset Norgesgruppen på ulike konsepter; både lavpris og kvalitetsbutikker. Det har vist seg å være lurt, sier Vereide.

Han fremholder at Johannsons og Norgesgruppens fremgang i stor grad har skjedd på bekostning av Ica etter at Hagen solgte seg ut.

Ica hadde i 98 en markedsandel på rundt 27 prosent. I 2007 hadde den falt til 17,4.

Norgesgruppen hadde i 1998 en markedsandel på 33 prosent, som steg til 39,2 i fjor.

LES OGSÅ: Hagen raser på riking-liste

Flere nyheter på E24.no

På forsiden nå