Kripos om angrepet mot Hydro: - Slike saker er vanskelige

Kripos har startet etterforskning av dataangrepet mot Hydro, etter at selskapet leverte anmeldelse onsdag.

Det kalles inn til pressetreff etter at det tidligere onsdag ble klart at Norsk Hydro anmelder hackerangrepet, som ble kjent tirsdag, til norsk politi. Kripos har bekreftet at de skal etterforske saken.

– Vi jobber nå med innsamling av all relevant informasjon. Det gjelder også i samarbeid med internasjonale samarbeidspartnere, sa politiadvokat Knut Jostein Sætnan i Kripos fra podiet.

– Vi er kjent med at slike saker er vanskelig, sier han på spørsmål, og legger til at informasjonsdeling er viktig i saken.

– Men vi står på med friskt mot, sier Sætnan.

Les også: NSM: Ingenting tyder på at andre norsk selskaper er rammet av samme angrep

Bruker tilgjengelig kapasitet

Sætnan forteller at det er gjort noen undersøkelser, og at jobben nå er å finne ut hvem som står bak og motivet. Kripos skal blant annet undersøke om tilsvarende hendelser har skjedd i andre land.

Han sier videre at Kripos er kjent med at hele Hydros virksomhet er påvirket.

På spørsmål om ressursbruk sier Sætnan at «vi bruker den kapasiteten vi har tilgjengelig på Kripos».

Kripos har samtidig uttalt at ingenting tyder på at andre norske selskaper enn Hydro er rammet av løsepengeviruset, og det ennå ikke-definerte pengekravet.

Dette føyer seg til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet også har sagt at det ikke virker som om viruset har spredt seg til andre norske selskaper.

Franske Guillaume Poupard, som er sjef for ANSSI – Frankrikes svar på NSM – sier de har bistått sine norske kolleger i det siste døgnet etter Hydro-angrepet.

Les også: Hydro: Bevisst valg å ikke være med i nasjonalt varslingssystem

Har gjort fremskritt

Det globale aluminiumselskapet meldte onsdag morgen at det har gjort fremskritt etter det omfattende dataangrepet. Selskapet vet imidlertid fortsatt ikke hvor lang tid det tar å gjenopprette stabil IT-drift.

Hydro kuttet kontakten til datasystemene for å stanse spredning av viruset i selskapets infrastruktur, og har kjørt driften uten datakraft.

Under hackingangrepet var ikke Hydro koblet til overvåkningsnettverket til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), bekreftet NSM onsdag, og kalte dette «uheldig».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå