Norsk IT-sjef: Business as usual i Ukraina

Flere store norske IT-selskaper har store utviklingsavdelinger i Ukraina. Til tross for urolighetene i landet sier selskapene at alt går som normal.

<p><b>SOM NORMALT:</b> Adm. direktør Arne Mjøs i Itera sier at driften ved Iteras kontorer i Ukraina går som vanlig. Han har stor tro på Ukraina som IT-land.<b><br/></b></p>

SOM NORMALT: Adm. direktør Arne Mjøs i Itera sier at driften ved Iteras kontorer i Ukraina går som vanlig. Han har stor tro på Ukraina som IT-land.

- Itera har gode beredskapsplaner for å sikre kontinuiteten i leveranser for våre kunder. Oppstår det problemer i transportsystemet eller med internett, har vi backup-løsninger. Vi er også klare til å flytte nøkkelressurser til våre skandinaviske kontorer dersom det er påkrevd.

Itera-sjef, og medlem av norsk-ukrainsk handelskammer, Arne Mjøs har rundt 160 ansatte i Ukraina, primært innen IT-applikasjonsutvikling og -testing. Han forteller at arbeidet går sin vante gang i landet.

- Jeg har vært i kontakt med ukrainsk IKT-sektor, og de forteller at hjulene holdes i gang som normalt til tross for urolighetene. Jeg tror at forklaringen er at IKT-ansatte jobber med vestlig orienterte virksomheter og er opptatt av at de ikke skal bli skadelidende på noen måte. De er opptatt av sine arbeidsplasser og å kunne brødfø sine familier. Når jeg ser på innsatsen, er den høyere enn normalt til tross for urolighetene.

Nummer to

Mjøs var selv i landet for to uker siden og møtte de ansatte. Han forteller at situasjonen er absolutt håndterbar. Hans ansatte i Ukraina er bekymret for situasjonen, men de har erfaringer fra Oransjerevolusjonen og vet hvordan de skal sikre stabile leveranser gjennom usikre tider. Han tror at på lang sikt vil Ukraina bli et stadig viktigere land for norsk IT-industri.

Han forteller at det kun er India som er større enn Ukraina innen outsourcing av IT-tjenester fra Norge. Årlig utdannes det 18.000 IT-ingeniører i landet, og Mjøs hevder at resursbasen for IT-arbeidere er på 210.000 personer.

- Ukraina passer bra med den nordiske kulturen. Alt skal være smidig, og den modellen passer godt her. Gitt at det blir en fredelig løsning på konflikten, kan Ukraina være en fantastisk mulighet for norsk IKT-industri.

Mjøs forteller at de har rundt en tredjedel av sin kapasitet i landet, og at målet er at halvparten av kapasiteten skal plasseres i landet eller tilsvarende områder.

- I Norge har vi et veldig stort udekket behov for kompetanse. Ukraina er i så måte en veldig interessant destinasjon. 

Følger situasjonen tett

Kommunikasjonsdirektør i IT-giganten Evry, Geir Remman, forteller at de følger situasjonen nøye, og har lagt en plan skulle situasjonen eskalere ytterligere i Ukraina.

-Vi får oppdateringer fra våre folk i Ukraina. For øyeblikket er situasjonen for våre folk rolig. Alt teknisk fungerer, og de ansatte kommer seg til og fra arbeidet. Det var en kort periode hvor vi hadde utfordringer med transport, hvor vi nå bistår med transportmidler. 

<p>Geir Remman, Evry.</p>

Geir Remman, Evry.

Evry har rundt tusen ansatte i selskapet Infopulse. Selskapet holder til i utkanten av Kiev. Remman forteller at de ikke har noen norske medarbeidere fra Evry i Ukraina for øyeblikket.

- Hvordan overvåker dere situasjonen?

- Vi er i tett dialog med den norske ambassaden i Kiev og norsk-ukrainsk handelskammer. I tillegg har vi gjort en risikovurdering, og kan sette inn tiltak hvis det trengs.

- Evry har over tid redusert eksponeringen mot Ukraina, og satset mer på India, sier Remman og legger til at det ikke har noe med dagens situasjon å gjøre.

Skadelig på sikt

Daglig leder i konsulentselskapet Core Group Dan Vigeland har lang erfaring med outsourcing av IT-tjenester. Han tror på sin side at konflikten kan hindre ytterligere samarbeid med Ukraina.

- Politisk stabilitet er helt essensielt når man velger land. Nå er det stor usikkerhet og ingen vet helt hva som skjer. Både elektrisitet og gass kan plutselig bli skrudd av. Det er en ting at det går som normalt nå, men det er svært usikkert hva det har å si på lang sikt, sier Vigeland.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå