Norsk stjerne på Wall Street

Norges eneste stjerne på Wall Street, Ole Andreas Halvorsen i fondet Viking Global Investors, tjente opp mot 600 millioner kroner i fjor.

Fjoråret kan ha vært tidenes beste for Ole Andreas Halvorsen siden etableringen av hedgefondet Viking Global Investors i slutten av 1999. Hans tidligere toppår antas å være 2000, da Viking Global Investors kunne vise til en eventyrlig bruttoavkastning på 111 prosent.

Ifølge businessmagasinet Forbes kunne partner og grunnlegger Halvorsen da putte rundt 33 millioner dollar i egen lomme.

På topp 100 liste

For 2006 er det Trader Monthly som har estimert nordmannens inntekt. Anledningen er at Halvorsen har kommet med på magasinets årlige kåring av topp 100 "traders in business". Han er plassert blant de 61 til 70 beste traderne, med en anslått inntekt på 75 til 100 millioner dollar. I norske kroner blir det fra 450 til 600 millioner. Det beløpet er imidlertid milevis fra å kvalifisere seg til topp fem på Wall Street. Der er inngangsbilletten en inntekt på 1 milliard dollar, eller rundt 6 milliarder norske kroner.

Anslag

Førsteplassen deles av 33 år gamle John Arnold i Centaurus Energy og 68 år gamle James Simons i Renaissance Technologies Corp, begge med en anslått 2006-inntekt på svimlende 9 til 12 milliarder norske kroner, etter særdeles vellykkede plasseringer i aksjemarkedet. Som i alle andre land er slike lister gjenstand for diskusjon. Anslaget for Halvorsens del er trolig basert på Vikings 2006-avkastning, noen industristandarder og hans antatte eierandel. Aftenposten får i det minste bekreftet at avkastningen som er kreditert Viking, som har kontor både på Manhattan og i Greenwich en times kjøretur nord for New York, er korrekt.

Vollvik helt på Wall St.

Mindre tillitvekkende er det muligens at Idar Vollvik også har gjort seg bemerket på Wall Street. Han er inne blant de 71 til 80 beste traderne, med nøyaktig samme anslag som Halvorsen.

Tilsynelatende er Vollvik selv kilden, og det fortelles om halsbrekkende investeringer, hvor han kan tjene 900 millioner kroner en dag, for å tape dem igjen dagen etter.

I sum skal han imidlertid hans portefølje på 1,2 milliarder kroner angivelig ha gitt en avkastning på 40 prosent i fjor. Blant annet skal han ha gjort seg bemerket for sine handler i den amerikanske riggiganten Transocean.

Krever salg - sendte brev

Fredag i forrige uke gjorde Halvorsens Viking Global Investors seg fortjent til flere artikler av finansnyhetsbyrået Bloomberg. I et brev til forsikringsselskapet LandAmerica Financial Group, hvor Viking er tredje største aksjonær med 7,9 prosent av aksjene, starter Halvorsen med å rose selskapets ledelse for innsatsen i fortiden.

Men hvis Halvorsen skal forbli fornøyd, gjør han det tindrende klart at ledelsen uten tap av tid bør engasjere en investeringsbank som skal jobbe for å selge selskapet. Det ga aksjekursen et hopp på over 10 prosent, som medfører en oppgang på 64 prosent så langt i år for LandAmerica.

Forvalter 40 mrd.

Viking kan, etter det Aftenposten kjenner til, vise til en bruttoavkastning på 17,1 prosent så langt i år, mot 15 prosent for hele 2006.

Total kapital under forvaltning ved utgangen av mai var 6,5 milliarder dollar, tilsvarende rundt 39 milliarder kroner. Det er mange ganger større enn i 2000, og forklarer hvorfor Halvorsen tjente mer i 2006, selv om avkastningen er lavere for Viking.

Flere nyheter på E24

På forsiden nå