Norske bønder håver inn mrd. på matsalg

Bøndenes inntekter fra salg av kjøtt, melk, korn og andre landbruksvarer har på ti år økt med over 6 milliarder kroner.

ØKER: Norsk mat selger bedre enn før, og bøndenes salgsinntekter har økt med over seks milliarder på ti år.
ØKER: Norsk mat selger bedre enn før, og bøndenes salgsinntekter har økt med over seks milliarder på ti år.

Det er 13 ganger mer enn veksten bøndene har fått over statsbudsjettet i samme periode, ifølge tall fra Budsjettnemnda for jordbruket.

Tallene bryter ned myter om landbruket, mener professor Reidar Almås i Bygdeforskning.

– Hvis du spør folk på gata, vil nok mange si at bøndene blir stadig mer avhengige av statsstøtte. Her ser vi derimot at utviklingen går i motsatt retning. Mytene blir avkreftet. Bøndene henter mesteparten av inntektene i markedet, og markedet styrer stadig mer, sier Almås til Nationen.

Landbruket tjener nå nesten tre av fire kroner på salg av matvarer til industri og butikk. Ifølge tallene fra Budsjettnemnda for jordbruket, har tilskuddene over statsbudsjettet økt langt mindre enn prisveksten i samfunnet. Fra 2000 til 2010 økte bevilgningene fra staten med 463 millioner kroner, eller 5 prosent.

– Det er en kjent sak at stadig mindre av statsbudsjettet går til landbruk. grunnen til at det ikke har preget debatten mer er kanskje at det har vært sterk rasjonalisering i landbruket. Det blir færre bønder igjen å dele tilskuddene på. Dermed merker man ikke nedgangen så godt, sier Almås.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå