Norske Skog får tilbud om refinansiering - aksjonærene kan sitte igjen med en brøkdel

Norske Skog har mottatt to forslag om refinansiering. I begge forslagene kan de eksisterende aksjonærene bli sittende igjen med en brøkdel av selskapet. 


<p>Norske Skog har mottatt to forslag om refinansiering. De eksisterende aksjonærene kan bli sittende igjen med en brøkdel hvis forslagene godtatt. </p>

Norske Skog har mottatt to forslag om refinansiering. De eksisterende aksjonærene kan bli sittende igjen med en brøkdel hvis forslagene godtatt. 

Fredag kveld kom meldingen om at Norske Skog har mottatt to forslag om refinansiering. Det første forslaget er fremmet av en majoritet i selskapets to største obligasjonslån på 320 og 100 millioner euro. Forslaget innbærer at kreditorene vil sitte igjen med 75 prosent av selskapet. De eksisterende aksjonærene vil sitte igjen med 5 prosent.  

Det andre forslaget til restrukturering er fremmet av eierne i to mindre lån på 61 millioner dollar og 148 millioner euro.I dette vil kreditorene sitte igjen med 85 prosent av selskapet, mens resten fordeles mellom obligasjonseiere og aksjonærer. 

Begge forslagene vil gjøre at eksisterende aksjonærer vil sitte igjen med en brøkdel, om forslagene blir godkjent.

– Bakgrunnen for refinansieringen er å skaffe en bærekraftig balanse i selskapet som vil skape en solid plattform for utvikling av selskapet, sier Henrik Christensen, styreleder i Norske Skog i meldingen.

Norske Skog legger til rette for samtaler, og får gjeldsutsettelse og tilbud om kreditt under forhandlingene. Nå har altså Norske Skog fått to forslag på bordet.

– Norske Skog har inngått en avdragsutsettelse som er den eneste muligheten for selskapet nå, sier Christensen i meldingen.

Utsatte resultatpresentasjon

I juni kom det ellers frem at styret i Norske Skog hadde valgt å benytte seg av en 30-dagers rett til å utsette rentebetaling på deler av gjelden. Dette gjelder den pantsikrede obligasjonsgjelden. Den pantsikrede obligasjonsgjelden utgjør 290 millioner euro med en rente på 11,75 prosent.

Norske Skog skulle presentere resultatet for andre kvartal torsdag denne uken, men kvelden før kom meldingen om at presentasjonen ble utsatt. Grunnen var at selskapet hadde utsatt fristen for å bli enige om en refinanseringsplan for selskapet. Fristen var i utgangspunktet 12. juli, men ble utsatt til 31. juli.

Den aktuelle datoen er nå skjøvet til 23. august.

«Publiseringen av andrekvartalsrapporten ble utsatt grunnet den betydelige usikkerheten knyttet til den pågående rekapitaliseringsprosessen», skrev selskapet i en melding tidligere i uken.

Resultat

Sammen med oppdatering på refinansieringsplanene i selskapet, har Norske Skog lagt ut foreløpige kvartalstall. 

Norske Skog hadde ved slutten av andre kvartal en negativ egenkapital på 567 millioner, som reflekterer tap i perioden. Avskrivninger, en negativ effekt av svakere krone og rentekostnader bidro til tapet.

Bruttoinntjeningen økte til 190 millioner kroner i andre kvartal, fra 158 millioner første kvartal. Bruttoinntjeningen ble hjulpet av en normal produksjon i Australasia, etter en forstyrrelse i Boyer første kvartal. Europa var imidlertid negativt påvirket av høyere priser på gjenvunnet papir og avvikling på grunn av vedlikehold.

Omsetningen økte til 2,85 millioner kroner i andre kvartal, opp fra 2,69 millioner i første kvartal. Oppgangen reflekteres av noe høyere salg og en svakere krone mot de store utenlandske valutaene.

Stormet

Det har stormet rundt Norske Skog i lang tid. I vår gikk tidligere konsernsjef, Sven Ombudstvedt, av som leder etter at han først solgte alle sine aksjer i selskapet. Lars Sperre rykket opp til konsernsjef, og kom med følgende melding da det ble klart at Norske Skog ikke kom til å legge frem resultat denne uken:

 – Som vi tidligere har gjort klart mener vi at det bare finnes mindre gunstige alternativer til den frivillige løsningen. Norske Skog har konkurransedyktige forretningsenheter, men gjeldsbyrden er ikke bærekraftig, sier Sperre i en kommentar.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå