Norske Skog legger ned i Tsjekkia

Minark Milan og kona har i flere år forsøkt å få barn. Endelig lyktes de. - Og så skjer dette. Det er håpløst. Det er forferdelig, sier Milan. I dag kommer konsernsjefen i Norske Skog for å fortelle de ansatte at det er slutt.

- Jeg trodde barnet var sikret en trygg oppvekst, nå vet jeg ikke lengre, sier Minark Milan.

Vi er i norsk industris bakgård, i tettstedet Steti seks mil nord for den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Her er det ingen politikere som tar saken, det er ingen mediestorm og det er ingen nye jobber. Men like fullt er nedleggelsen en del av prosessen som startet med et massivt mediebråk da Union i Skien ble bestemt lagt ned i 2005.

Og like fullt mister 215 papiransatte jobbene sine.

- Tsjekkia har lange tradisjoner i papirproduksjon. Når dere legger ned denne fabrikken, blir det nesten som å komme til Norge og forby fisking, sier Blanka Havlikova. Hun hisser seg kraftig opp over den norske konsernledelsens beslutning.

- Ledelsen prøver å skape en illusjon om at vi ikke produserer kvalitetspapir til en god pris. Det er ikke sant, sier Havlikova, som valgte utdanning for å kvalifisere seg til en jobb i Norske Skog

OSE
NSG
.

- Nå angrer jeg på det, sier hun bittert.

Les flere økonominyheter på E24.

Lyn fra klar himmel

Det er akkurat ti år siden Norske Skog kom inn som eier i papirfabrikken i Steti, en småby med 10 000 innbyggere.

Men det har vært produsert papir her i 45 år. Bare en tredjedel av de ansatte er fagorganisert, og arbeidsledigheten i området ligger på mellom 10 og 15 prosent. Når Aftenposten er med rundt på fabrikken er det to begreper som går igjen: "Vi er sjokkert", og "dette kom som lyn fra klar himmel."

- Alle gråt da vi fikk høre dette. Folk får ikke sove om natten fordi de bekymrer seg for fremtiden, sier en ansatt.

For alle har vært overbevist om at de hadde trygge arbeidsplasser. Fabrikken har ikke tapt penger de ti årene Norske Skog har vært eier, og lønnsomheten har øktjevnt og trutt de siste årene.

- Dette er helt uforståelig. Det hadde vært noe helt annet dersom vi ikke hadde tjent penger. Da hadde vi måttet regne med at noe slikt kunne skje, sier fagforeningsleder Vaclav Uridil.

- Først visste vi ikke hva vi skulle gjøre. Men nå har vi samlet troppene og skrevet et brev til konsernsjefen, sier Radka Geblerova, som også er tillitsvalgt.

For de ansatte har ikke gitt opp håpet om å berge fabrikken, men når konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i dag kommer til Steti, resulterer det neppe i at de får et halmstrå å klamre seg til.

- Nei, dette er ledelsens endelige forslag. Nå skal dette opp til styrebehandling, og deretter skal den endelige beslutningen tas i bedriftsforsamlingen, sier informasjonsdirektør Tom Bratlie.

Enklere her

I forrige uke hadde den tsjekkiske fagforeningen konserntillitsvalgt Kåre Leira på besøk. De er helt overbevist om at det er mye lettere for den norske konsernledelsen, og for Leira som sitter i det utelukkende norske konsernstyret, å gå for en nedleggelse i Tsjekkia istedenfor i Norge. Det blir mindre bråk slik.

- Ja, det er klart. Det er politikk i denne beslutningen, sier de.

Dersom papirmaskinen i Steti stopper for godt, frykter mange at de aldri får noen ny jobb.

- Det blir en katastrofe. Mange vil ikke få nytt arbeid. Men også for dem som får seg ny jobb, blir det vanskelig, for vi starter på null og lønnen blir fort halvert. Det blir som å være 19 år igjen, sier Radka Geblerova.

Konsernledelsen hjemme i Norge vil sette inn store og egne ressurser for å få folk over i annet arbeid.

- Det vi planlegger å gjøre i Tsjekkia går langt ut over de lovpålagte kravene, sier Bratlie.

Liten grunn til å feire

- Dette var en fin gave fra toppledelsen til 10 års jubileet, sier produksjonsleder Frantisek Sirucek. Han synes beslutningen om å legge ned er rav ruskende gal.

- Det sier litt at våre konkurrenter er svært glade for å høre om denne beslutningen. Norske Skog kommer til å miste markedsandeler ved å gjøre dette, sier han.

Fabrikksjef Trond Sverre Flaten har ledet Steti-fabrikken siden 2002, og mener de ansatte har all grunn til å lage bråk.

- Vi har aldri drevet så bra som nå. Vi går ned med flagget til topps, sier han.

På forsiden nå