Regjeringen vil la Norwegian bruke utenlandsk flybesetning

Regjeringen vil gi flypersonell fra land utenfor EU og EØS rett til uhindret grensepassering. Norwegian jubler, mens fagforeningene frykter norske ansatte blir ofret.


<p><b>FÅR RETT TIL «STOP OVER»:</b> Utenlandsk flypersonell vil få bruke sin rett til forenklet innreise i Norge uavhengig av om de arbeider på et norsk eller utenlandsk fly.</p>

FÅR RETT TIL «STOP OVER»: Utenlandsk flypersonell vil få bruke sin rett til forenklet innreise i Norge uavhengig av om de arbeider på et norsk eller utenlandsk fly.

I to høringsnotat fra Samferdselsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet legger regjeringen blant annet opp til endringer i utlendingsforskriften. Det er denne presiseringen som vil gi flypersonell rett til enklere grensepassering uavhengig av hvor flyet er registrert.

– Presiseringen vil klargjøre at utenlandsk flypersonell får bruke sin rett til forenklet innreise i Norge uavhengig av om de arbeider på et norsk eller utenlandsk fly. Dette vil i praksis bare gi flypersonell rett til mellomlanding eller «stop over» på Gardermoen og vil ikke bety noe for flyreiser innenlands i Norge, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Varslet søksmål

Norwegian med sine langt over 5.000 ansatte har lenge ment at norske myndigheters praktisering av utlendingsforskriften har hindret dem i å benytte seg av asiatisk personale på norskregistrerte fly. Selskapet har varslet et mulig søksmål for å få avklart hvilket regelverk som gjelder.

– Dette handler om at vi ønsker likebehandling av norske og utenlandske flyselskaper, uavhengig av hvilket land flyene er registrert i, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Dagens Næringsliv.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå