Norwegian øker gebyrene på setevalg og bagasje

Samtidig innfører de «Pluss-pakker», der reisende kan kjøpe sete og ekstra bagasjeplass i én operasjon. BI-professor mener det bidrar til et mer uoversiktlig prissystem.

<p><b>PÅ VEI OPP:</b> Norwegians kunder må betale mer for setevalg og ekstra bagasjeplass. Her tar et av selskapets fly av fra Oslo lufthavn.<br/></p>

PÅ VEI OPP: Norwegians kunder må betale mer for setevalg og ekstra bagasjeplass. Her tar et av selskapets fly av fra Oslo lufthavn.

Det er hardt prispress i det nordiske fly-markedet.

Mens SAS har løst utfordringene ved å opprettholde prisnivået, har Norwegian hittil satt prisene ned.

Men nå øker lavprisselskapet gebyrene for setevalg og bagasje, uten forvarsel.

- Det er viktig å presisere at det er snakk om valgfrie tillegg. Det er ikke alle som ønsker å forhåndsbestille seter. Men det stemmer at det er foretatt en prisjustering, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24.

Check-in.dk omtalte saken først.

Dyrere

Passasjerene har tidligere betalt en gitt sum per strekning for setevalg, og en gitt sum for ekstra bagasje.

<p><b>INFO-SJEF:</b> Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.<br/></p>

INFO-SJEF: Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Fra Oslo til Bergen kostet det tidligere 49 kroner for setevalg, og 49 kroner for bagasje. Begge disse gebyrene er nå oppjustert til 70 kroner.

På denne ruten har gebyret dermed økt med 42 prosent.

Men gebyrene varierer i dag på de ulike strekningene, og Norwegian har ifølge Sandaker-Nielsen ikke oversikt over hvor stor prisøkningen blir i gjennomsnitt.

Innfører Pluss-pakke

Samtidig innfører Norwegian såkalte Pluss-pakker på alle reiser, som gjør at man kan bestille seter og bagasje i ett.

På strekningen Oslo-Bergen vil denne plusspakken koste 99 kroner en vei. For de som velger plusspakken, vil gebyret på strekningen dermed kun bli én krone dyrere enn i dag.

Sandaker-Nielsen understreker at det i mange tilfeller kan være penger å spare for de reisende ved å velge dette alternativet.

- I flere tilfeller blir det billigere enn å kjøpe disse separat. Denne løsningen har våre passasjerer på langrutene satt pris på, sier Sandaker-Nielsen.

Det vil for eksempel bli noe billigere enn tidligere å kjøpe sete og bagasje på rutene Oslo-Tromsø og Oslo-Stockholm, dersom man går for dette alternativet (se tabell under).

(Saken fortsetter under tabellen)

<p><b>NYE PRISER:</b> Nye og gamle priser på ekstra bagasje og setevalg, på et utvalg reiser. Se link til fullstendig oversikt nederst i saken. Merk at prisendringene i kolonnene til høyre beregnes ut i fra den gamle prisen.</p>

NYE PRISER: Nye og gamle priser på ekstra bagasje og setevalg, på et utvalg reiser. Se link til fullstendig oversikt nederst i saken. Merk at prisendringene i kolonnene til høyre beregnes ut i fra den gamle prisen.

- Ikke oversiktlig

- De gjør trolig dette fordi de vil tjene mer penger, sier professor Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI.

Andersen jobber på handelshøyskolens avdeling for strategi og logistikk.

- Det var American Airlines som først begynte med komplisert prissetting. Og det fungerte utmerket inntil folk fikk tilgang på nettsider som sammenlignet prisene. Da flyttet man gebyrer over på andre ting, som ikke er så oversiktlige, sier han.

Han mener mye av prisvariasjonene er der for å maskere den fulle prisen.

- Det er lite variable kostnader på dette for flyselskapene. Om du bestiller sete eller har med en koffert til, så har ikke det noen store kostnader for flyselskapene. De setter prisene ut ifra hva kundene er villige til å betale, sier Andersen.

Norwegian: - Tvert imot

- Hva er grunnen til at dere øker gebyrene?

- Dette er for å foreta en justering. For de som ønsker å fly med de billigste billettene vil det ikke være noen endringer, sier Sandaker-Nielsen.

- Gjør dere det også for å spare penger?

- Vi mener at det er naturlig å foreta en prisjustering nå. Det er konkurranse i markedet, og det kommer kundene til gode. Vi er vant til å konkurrere, og det skal vi fortsette med, sier han.

- Blir prissystemet deres mer uoversiktlig når man kan velge mellom disse to alternativene?

- Tvert imot. Pluss-pakken innebærer at dersom man velger begge produkter vil det i mange tilfeller bli rimeligere. Det vil dessuten være enkelt å se på nettsiden hvor mye hver enkelt tilleggstjeneste koster, sier informasjonssjefen.

Her kan du se hvor mye gebyrene øker på de ulike reisene, og prisforskjellen ved valg av Pluss-pakken.

På forsiden nå