Ny dansk kollaps

Enda en dansk distriktsbank har kollapset og må reddes av sentralbanken i København. Toppsjefen i den 110 år gamle ebhbank nordvest på Jylland fikk sparken, og banken blir nå overtatt av en annen bank.

			Ebh-bank er en liten bank i Fjerritslev nordvest på Jylland, menhar ekspandert og har filialer flere steder på Jylland og i København.Bildet er fra bankens København-kontor
Ebh-bank er en liten bank i Fjerritslev nordvest på Jylland, menhar ekspandert og har filialer flere steder på Jylland og i København.Bildet er fra bankens København-kontor

Den lille ebh-bank (tidligere Egnsbank Han Herred AS) brakk nakken i den kriserammede danske eiendoms- og byggebransjen.

I en børsmelding i går morges meldte ebh-bank at Nationalbanken (den danske sentralbanken) og en rekke finansinstitusjoner hadde vært nødt til å trekke et sikkerhetsnett under den.

Banken har hovedkontor i Fjerritslev nordvest på Jylland og filialer på Jylland og i København.

Styret blir sittende, men administrerende direktør ble umiddelbart skiftet ut. Den nye banksjefen Jens Nielsen må starte med å selge datterselskapene. Det er etter avtale med livredderne. Datterselskapene må selges for å rengjøre banken for fusjon eller salg til en annen bank.

Ond sirkel.

I likhet med ved sommerens kjempesmell for Roskilde Bank, er det prisfallet i eiendomsmarkedet med påfølgende konkurser i byggebransjen som tok kvelertak på ebh-bank.

Les også:

Etter helgens redningsaksjon mener styret at ebh-bank kan fortsette med normal drift. Det er imidlertid slutt på de glade dager og reklamen for aksjonærenes mange fordeler på bankens hjemmeside, bl.a. en reiseklubb med to årlige flyturer til akseptable reisemål.

For 11 dager siden nedjusterte banken forventningene til årets resultat med 100 millioner kroner - fra 210-230 millioner danske kroner. I går var forventningene til et overskudd i år skrevet ned i null.

Finanskrisen.

Danmark er det nordiske landet som er hardest rammet av den globale finanskrisen. Flere distrikts- og regionbanker har gått overende. Nå slår finanskrisen også inn hele samfunnsøkonomien.


Nationalbanken nedjusterte i forrige uke anslaget for den økonomiske veksten i år med ett prosentpoeng, fra 1,9 til 0,9 prosent.

- Dansk økonomi kjøles nå ned i høyt tempo, noe som fremgår av nye tall som er offentliggjort de siste månedene, sa sentralbanksjef Nils Bernstein.

Resesjon.

Danmark var det første av EU-landene som tidligere i år bekreftet at landet er inne i en nedgangsperiode, eller resesjon. I juli meldte landets statistiske sentralbyrå om negativ økonomisk vekst (et fall i bruttonasjonalproduktet BNP) for andre kvartalet på rad.

Frykten for overoppheting av økonomien er nå erstattet av nedgangstider og fallende boligpriser. Men fortsatt er det en skrikende mangel på kvalifisert arbeidskraft. Arbeidsløsheten var på 1,6 prosent så sent som i juni - den laveste ledigheten på 30 år.

Flere E24-nyheter

På forsiden nå