Nytt superanlegg kan slakte 12.500 kylling i timen

Nortura skal utvide og fullautomatisere sitt slakteri på Hærland slik at hele prosessen utføres av roboter. Det betyr at hundre mister jobben.

<p><b>DEN GAMLE FABRIKKEN:</b> Roman Romanous (t.v.) og Georg Wedel skjærer Liveche-kylling på Norturas gamle anlegg på Hærland. Nå skal anlegget utvides med 9.000 kvadratmeter og moderniseres kraftig.</p>

DEN GAMLE FABRIKKEN: Roman Romanous (t.v.) og Georg Wedel skjærer Liveche-kylling på Norturas gamle anlegg på Hærland. Nå skal anlegget utvides med 9.000 kvadratmeter og moderniseres kraftig.

Samvirkebedriften Nortura, som produserer kjøtt og egg, skal utvide og modernisere sitt kylling- og kalkunslakteri på Hærland i Eidsberg kommune i Østfold.

De skal bygge på 9.000 kvadratmeter, slik at den totale størrelsen på mega-slakteriet blir 36.000 kvatratmeter. Men i tillegg skal anlegget fullautomatiseres slik at hele prosessen - fra slakting via skjæring til pakking - utføres av roboter.

Når det står klart skal det kunne slakte hele 12.500 kyllinger i timen, eller omtrent 3,5 kyllinger per sekund.Det gir syv kyllingfileter i sekundet.

- I produksjonskapasitet blir anlegget ikke bare det største i Norge, men dobbelt så stort som det nest største produksjonsanlegget, sier Kjell Rakkenes, som er konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og mattrygghet i Nortura.

<p><b>STORT PRISFALL:</b> Kjell Rakkenes i Nortura sier det er nødvendig å effektivisere blant annet på grunn av prisfallet på kjøttvarer i Norge.</p>

STORT PRISFALL: Kjell Rakkenes i Nortura sier det er nødvendig å effektivisere blant annet på grunn av prisfallet på kjøttvarer i Norge.

Hundre må gå

Utvidelsen på Hærland betyr at Nortura vil redusere kapasiteten på sitt anlegg ved Elverum, og legge ned anlegget i Rakkestad.

- Samlet vil dette anlegget medføre omtrent hundre færre ansatte ved våre anlegg i Norge. Men på Hærland vil det bli noen flere ansatte, sier Rakkenes.

Han understreker at de som må gå i hovedsak er midlertidig ansatte.

I fjor mistet 142 Nortura-ansatte jobbene sine på kyllingslakteriet i Elverum. På de siste 10 årene har Nortura halvert antallet fabrikker - fra 50 til 27. Effektiviteten per medarbeider har derimot økt med 63 prosent, ifølge Nortura.

- Har ikke noe valg

Nortura-tillitsvalgt i Rakkestad, Thor Harald Bjoner, har forståelse for at produksjonsanlegget der nå legges ned og at enkelte må gå.

- De som er fast ansatt blir overført til Hærland, som jo er like i nærheten av Rakkestad. Jeg forstår at det må gjøres, for slik det er nå er vi ikke konkurransedyktige. Vi har egentlig ikke noe valg om vi skal være med i fremtida, sier han.

Tillitsvalgt i Elverum, Robert Rødsdalen, sier han ikke vil kommentere nedskjæringene. Han sier at han ikke er gjort kjent med antallet ansatte som må gå.

Sterkt prispress

Endringene er en del av Norturas effektiviseringsprogram innen hvitt kjøtt, og kommer ifølge Rakkenes på grunn av sterkt marginpress i kjøttindustrien.

- Kjøttproduksjon er en veldig arbeidskraftintensiv industri. Da er det store gevinster å realisere ved å lage denne typen anlegg, sier han.

Samtidig har prisene på kjøtt falt dramatisk sammenlignet med prisene på andre dagligvarer. Fra 2000 til 2013 har norske matvarepriser i gjennomsnitt økt med 18 prosent, mens prisene på kjøtt har falt 3 prosent.

- Det har vært et dramatisk prisfall på kjøttvarer i Norge. Når prisene faller så kraftig, må vi gjøre slike grep, sier han.

Rakkenes forteller at Nortura er i gang med et tilsvarende effektiviseringsprosjekt for anleggene for rødt kjøtt.

(Saken fortsetter under bildet)

<p><b>SKAL BYGGES UT:</b> Slik ser Priors produksjonsanlegg i Hærland ut i dag. Nå skal detbli det mest produktive kjøttanlegget i Norge.<br/></p>

SKAL BYGGES UT: Slik ser Priors produksjonsanlegg i Hærland ut i dag. Nå skal detbli det mest produktive kjøttanlegget i Norge.

Vi elsker kylling

Nordmenn spiser dessuten stadig mer kylling.

- I fjor spiste vi rundt 19-20 kilo hver i året. Vi forventer at det norske markedet skal opp i 23-24 kilo i året på sikt, for det er så mye kylling per person som spises i resten av Europa. Da trenger vi trenger økt kapasitet, sier han.

Før årtusenskiftet spiste hver nordmann i gjennomsnitt 8.3 kilo fjørfe, altså høns og kalkun, årlig. Sammenlignet med kylling er imidlertid tallene for kalkun ubetydelige.

Økningen har vært spesielt stor siden 2004. Da lå konsumet på 11.7 kilo per hode. Nå spiser vi altså omtrent dobbelt så mye kylling som for ti år siden.

Klart høsten 2014

Det er entrepenør og eiendomsutvikler Veidekke som har fått oppdraget med å bygge på og modernisere kjøttanlegget på Hærnes - en kontrakt som er verdt 107 millioner kroner.

Byggearbeidene har allerede startet opp, og skal ferdigstilles allerede i løpet av senhøsten 2014.

Det eksisterende anlegget på Hærland ble etablert i 1956 og begynte med slakt av kylling i 1966. Med rundt 420 ansatte per i dag er slakteriet den største arbeidsgiveren i kommunen.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå